Ankara’da 11 Kentsel Dönüşüm Alanı İptal Edildi

mimarlar odası başkanı
mimarlar odası başkanı

Danıştay 6. Dairesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı dava sonucu Ankara’da 11 kentsel dönüşüm alanı kararını iptal etti. Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş-Candan, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne karşı yürüttükleri hukuk mücadalesine dair bilgileri düzenlediği basın toplantısıyla paylaştı.

 İptal edilen alanlardan 8’i tarım arazisi

Danıştay 6. Daire, 11 alanda kentsel dönüşüm kararını iptal etti. 8’i tarım arazisi çoğu Gölbaşı’nda bulanan kentsel dönüşüm alanlarına dair kararının iptal edilmesiyle yaklaşık 30 milyon metrekare alan tekrar tarıma ve Ankara’ya kazandırılmış oldu.

Kanal Ankara Projesi suya düştü

Yine Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak açtığımız dava sonucunda Ankara 2. İdare Mahkemesi, İmrahor Vadisi’ne ilişkin 2018 planına da yürütmeyi durdurma kararı verdi. 2016 planı da durdurulmuştu. İmrahor Vadisi’nin planları iptal edildiği için İmrahor Vadisi daha fazla yapılaşmaya açılma sürecinden kurtulmuş oldu. Kanal Ankara Projesi suya düştü.

Her bir kararın gerekçesi çok ilginç , ‘Siz bütün bunları planlamamışsınız, siz bu işleri bilmiyor musunuz’ demeye getirecek gerekçeler yazılmış. Özetle bunlar buraya planlanmaz’ diyorlar. ‘Hiçbir üst ölçekli planlara uymuyorsunuz, kentin gelişimini alanın potansiyelini bilmiyorsunuz’ tarzında ifadelerle bu alanların kentsel dönüşüm kararları iptal edilmiş oldu.Gölbaşı, Hacılar, Mühye, Çayyolu ve Etimesgut’taki birçok kentsel dönüşüm alanıyla ilgili iptal kararı kentsel dönüşüme katılan tarım arazilerini de kapsadı. İptal edilen 11 kararının 8’i Gölbaşı ilçesinin çevresinde yer alan tarım arazilerini kapsarken, bu kararla yaklaşık 30 milyon metrekare tarım arazisinde yapılaşmanın önü kesildi.

‘İNANILMAZ İPTAL KARARLARIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ’

“Yargı süreçlerinde inanılmaz bir iptal kararlarıyla karşı karşıyayız” diyen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, 2015 yılında tarım arazilerinin de kentsel dönüşüme dahil edildiğini hatırlattı. Mahkemenin verdiği kararların çok önemli olduğunu belirten Candan, “Ankara’nın doğal ekolojisini koruyacak alanlardı. Herbir kararın gerekçesinde bu işlerin planlanmadan yapıldığı belirtiliyor. Burada büyükşehir belediyesinin sorumluluğu var. Bu alanların tekrar tarım arazisi olarak kullanılması için çalışılması gerekiyor. Gıda sorumluluğunun arttığı dönemde yeniden tarım arazilerinin düzenlenmesi gerekiyor ve açtığımız davanın sonucu bize bir fırsat tanıyor” dedi.

‘GÖKÇEK YİNE ÇOK ÜZÜLECEK’

“Gökçek yine çok üzülecek. Onun çok önem verdiği bir alanla ilgili iptal kararı az önce elimize ulaştı” diyen Candan Ankara 2’nci İdare Mahkemesi’nin ‘İmrahor Vadisi’nin yapılaşmaya açılmasını içeren projeyle ilgili de yürütmeyi durdurma kararı verdiğini söyledi. Candan, “Ankara’nın son vadisi olan İmrahor Vadisi planları iptal edildi. Gökçek’in kanal Ankara projesi, yapılaşma projelerinin hepsi bir kez daha suya düştü. İmrahor vadisi yapılaşmaya kapatılmış oldu” diye konuştu.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*