Döviz Fiyatlarının Artışı Emlak Sektörüne Etkisi

Döviz Fiyatlarının Artışı
Döviz Fiyatlarının Artışı

Döviz Fiyatlarının Artışı Türkiye piyasasında her sektörü etkilemektedir, emlak sektörünü de oldukça derinden etkiledi. Döviz Fiyatlarının Artışı emlak sektöründe 2018 yılı itibariyle başlayan daralma, 2019 yılının ilk çeyreğinin bitişi ile kendini daha net hissettirmeye başladı. Emlak uzmanları ise bu daralmayı geçici olarak değerlendiriyor. Aynı zamanda yaşanan daralmanın sadece dolar odaklı olduğunu söylemek oldukça güç. Döviz Fiyatlarının Artışı sektörlerde birçok farklı sorunu beraberinde getirdi. Sektörün bu sorunlarını çözmesi için ise elinde oldukça fazla yöntem olduğu düşünülüyor. Döviz Fiyatlarının Artışı İnşaat sektörünün temelini oluşturduğu emlak sektörünün, dolara karşı en çok zorlandığı nokta maliyetler oldu. İnşaat maliyetlerinin %80’den fazlasının dolar üzerinden olması, yeni yapılan ya da yapımı süren projelerin maliyetini doğrudan etkiledi. Döviz Fiyatlarının Artışı maliyetlerin, fiyatlara yansıtılamaması ise sektör açısından büyük bir problem yarattı. Vatandaşın artan dolar ile yeni bir şeyler satın almaya daha temkinli davranması ve artan fiyatlara ani tepkiler vermesi, emlak sektörü açısından oldukça zorlayıcı oldu.

Döviz Fiyatlarının Artışı Bankaların dalgalı dolar kurunda kredi vermek konusunda daha temkinli davranıyor olması emlak sektörü için en zorlayıcı durum oluyor. Kredi ile ev almak isteyen vatandaşların yüksek faizler ya da çıkmayan krediler ile bankalardan geri dönüyor olması, sektörde yaşanan daralmayı tetiklemeye devam ediyor. Bankaların zaman zaman teşvik kredilerini çıkarıyor olması ise sektörü kısa süreli olarak yatıştırıyor.

Döviz Kuru Dalgalanmayı Bırakırsa Emlak Sektörü Hareketlenebilir

Emlak uzmanları yüksek dolar kuruna rağmen, dolar kurunun sabitlenmesinin sektörü hareketlendireceğini dile getiriyor. Dolarda dalgalanmanın son bulmasının vatandaşı daha güvenli hissettireceğini söyleyen emlak uzmanları, aynı zamanda doların artışının son bulmasının parasını dolarda bekleten vatandaşlarında yatırım yapmasını sağlayacağını dile getiriyor. Bu nedenle emlak sektörünün çözüme ulaşması için dolar kurunun uzun bir süre olarak sabit noktalarda gezmesi oldukça önemli gözüküyor. Bununla beraber dalgalı kurun sadece alıcılar için değil, inşaat sektörü içinde oldukça güç durumlara yol açtığını söylemek mümkün. Kurun dalgalandığı dönemlerde ham madde almak oldukça zor bir durum oluyor. Satıcılar bu dönemlerde elinde olan malı vermek istemiyorlar ve bu projelerin gecikmelerine neden olabiliyor. Aynı zamanda ham maddeyi bu dönemlerde elinden yüksek fiyatlarla çıkarmayı tercih eden satıcılar, maliyetlerin çok daha fazla artmasına neden olabiliyor.

Ev Almak İsteyenler İçin Bu Dönem İdeal Olabilir

Konut almak isteyen vatandaşlar temkinli davranmasına rağmen, düşük faizli ya da nakit parayla alınan konutlar bu dönem için büyük bir fırsat olabilir. Konut fiyatlarının gerekli artışı yapmamış olması ve sektörün tekrar randıman kazanması fiyatların ciddi yükselmesine sebep olabilir. Bu dönem itibariyle ise konut almak isteyenler oldukça avantajlı fiyatlar bulabiliyorlar. Yeni biten projeler ve eski konutlar oldukça uygun fiyatlara alıcı arıyor. Yatırım yapmak amacıyla ya da ihtiyaç doğrultusunda konut almak için oldukça ideal bir zaman dilimi. Bununla beraber konut almak isteyenlerin, istedikleri konuta avantajlı fiyattan ulaşmak için oldukça araştırmacı olmaları gerekiyor. Türkiye’de artan aracı uygulama, emlakçı sayısı bu durumun başlıca nedenlerinden. Ev arayan vatandaşların tüm seçeneklerini görmesi oldukça önemli bir konudur.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*