Konut alımları genellikle konut kredileriyle sağlanmaktadır. Bu süreçte birçok kişi borcu devam edilen ev satılabilir mi ve satış nasıl yapılabilir diye merak etmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre tapu devri yapılmış konutların % 40’ı kredi kullanılarak yapılıyor. Buna göre satışı gerçekleşen 100 konutun 40’ının ipotekli olduğu sonucu çıkmaktadır.
Borcu Devam Eden Ev Satılabilir mi?
Kredi borcu devam eden bir konutun satışını gerçekleştirmek mümkündür. Konut kredisi borcu devam eden bir ev satılabilir. Bu noktada konut kredisini kapsayarak veya diğer yollarla satış gerçekleştirilebilir. Konut kredisiyle satın alınmış birçok ev bu yöntemlerle ödemeler sürerken satılır.
Kredi Borcu Devam Eden Ev Nasıl Satılır?
Borcu erken kapayarak, kredi borcu olan evi krediyle veya nakitle satarak, borcu bireysel krediye dönüştürerek evin satışını gerçekleştirerek mümkün olabilmektedir.
Kredi Borcu Devam Eden Ev Krediyle Nasıl Satılır?
Kredi ile alınmış bir evin borcu sürmekteyken kredili satışın yapılabilmesi için bankalar arasında yazışma yapılması gerekmektedir. Mevcut evin kredisinin olduğu bankayla yeni alıcının kredi çekeceği banka farklı olabilmektedir. Ancak eğer bankalar aynıysa süreç daha da kısalabilir. Buna göre; Alacak kişi kredi çekeceği bankaya başvuruda bulunur, Başvuru onaylanması halinde kredi çekilecek ev için ekspertiz gönderilir, Ekspertiz raporunda ev için hangi bankadan kredi çekildiği bilgisi yer alır, Kredi borcu bulunan banka ipoteğin kaldırılabilmesi için gerekli ödemeyi belirten bir yazıyı tebliğ eder, Yazı diğer bankaya ulaşır ve yeni kredi çekilen banka ile eve ikinci dereceden ipotek konulur, Borcun ilk kredi çekilen bankadan kapatıldığına dair ipotek kaldırma belgesi alınır, Alınan belgeyle tapuya gidilir ve yeni kredi alınmış banka ipoteği birinci derece yaptırılır.
Kredi Borcu Devam Eden Ev Nakit Olarak Nasıl Satılır?
Kredi borcu bulunan konut nakit ödeme yöntemiyle de satılabilmektedir. Bu bağlamda blokeli çekle evin satılma süreci şu şekildedir; Konut kredisi çekilmiş olan bankadan kalan borç ve erken ödeme cezası öğrenilir, Alıcının ev için ödeyeceği toplam tutarda bu miktar çıkarılır ve kalan para alıcı tarafından bankaya yatırılır, Yatırılan tutar denginde bankadan blokeli çek alınır ve bankaya blokeli çek gelmediği müddette bankadan para çekmek söz konusu olmaz, Tapuya gidilir ve ipotekli evin satışı yapılır ve blokeli çek satıcıya verilir, Satıcı blokeli çekle alacağını banka çeki götürerek alır, Evin kalan borcu ve erken ödeme cezası ödenir ve ipotek kaldırılır.
Kredi Borcu Devam Eden Ev Borcunun Erken Kapatılması Kredi borcunun erken kapanması birçok banka tarafından hoş karşılanmaz. Normal kredilerde borcun tamamen ödenmesi konusunda yalnızca borç tutarı ödenmesi gerekirken, konut kredilerinde durum daha farklıdır. Konut kredilerinin erken kapatılması halinde banka erken ödeme cezası keser. Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği kapsamında bu tutar ana paranın yüzde 2’sinden daha fazla olamaz. Bu bağlamda vade süresi 36 aydan fazla değilse maksimum yüzde 1 erken ödeme cezası kesilir.
Kredi Borcu Devam Eden Borcuyla Devredilmesi Kredi çekilmiş evin borcuyla devredilmesi de mümkün olabilmektedir. Bankanın onayının alınması halinde işlem gerçekleşir ve o ana kadar ödenen miktar devredilerek devredilmek istenen kişiye borç devredilebilir. Bu noktada erken ödeme cezası almadan ev borcundan kurtulmak mümkün olabilmektedir. Ancak bu noktada evin devrini gerçekleştirmeden yalnızca konut kredisi başka bir kişiye devredilemez.
Hangi Bankalar Konut Kredisi Verir;
Garanti BBVA- Türkiye İş Bankası– Yapı Kredi- QNB Finansbank -Ziraat Bankası- Denizbank– Akbank –Halkbank ING Bank- TEB- Burgan Bank –ICBC bank– Şeker Bank-Vakıfbank -Fibabanka- HCBS Bank
İlk yorum yapan olun