Kredi Çekecekler Dikkat! Kredi ve Mevduat Faizleri Düşecek!

Kredi Çekecekler Dikkat
Kredi Çekecekler Dikkat

Kredi Çekecekler Dikkat! Merkez Bankasının politika faiz oranlarını açıklamasının ardından gözler Eylül ayında toplanacak olan TCMB Para Politikası Kuruluna çevrildi. Merkez Bankasının bu toplantıda, kredi ve mevduat faizlerinde 3 puanlık indirim yapacağı ön görülmektedir. Merkez Bankası tarafından politika faizlerinde 4.25 puanlık indirim ile % 19,75’e çekilen politika faiz oranlarının ardından, TCMB’nin kredi ve mevduat faiz oranlarını açıklaması bekleniyor. Önümüzdeki dönemlerde, Merkez Banaksının faiz indirimi kararının ardından, kredi ve mevduat faiz oranların 3 puanlık indirim yapması beklenmektedir. Bu dönemde kredi çekmek isteyen kişilerin, bankaların indirimli kredi faizlerinden yararlanması mümkün hale gelecektir.

Merkez Bankası tarafından 2018 yılında uygulanan ihtiyaç kredisi faizleri % 32,4’ten Temmuz itibariyle % 29, 9’a çekilmiştir. Bunun yanı sıra konut kredisi faiz oranlarında da 700 baz puana yakın bir indirimler %27 olan faiz oranı %20,7’ye düşmüştür. Merkez Bankasının önümüzdeki dönemde açıklaması beklenen kredi ve mevduat faiz oranlarında 2 – 3 puanlık bir indirime gideceği düşünülmektedir.

Mevduat Faizleri Yüzde 18,95 Seviyesine İndirildi!

Merkez Bankasının faiz indirimine ve yapılması planlanan kredi ve mevduat faiz oranı indirimlerine ilişkin açıklamalar yapan TEB Yatırım Araştırma Müdürü Övünç Gürsoy; TL mevduat faizlerinin, geçtiğimiz haftalara göre 2.60 baz puan seviyesinde gerileyerek, %18,85’e indiğini ifade etmiştir. Yılbaşından itibaren TL bazında, mevduat faizlerinde düşüş yaşanmasının ardından yaklaşık olarak 390 baz puana ulaştığının altını çizmiştir.

Döviz mevduat faizlerinde ise haftalık 13 baz puanlık bir gerilemenin yaşanmasının ardından, döviz mevduat faizlerinin % 2,91 seviyesine geldiği belirtilmiştir. İlerleyen dönemlerde Merkez Bankasının atacağı yeni adımlar ve açıklamaların, özellikle TL mevduat faiz oranlarında 100 baz puana kadar bir gerilemenin yaşanacağı ön görülmektedir.

Kredi Faiz İndirimleri Eylül’de

Merkez Bankasının politika faizlerinde indirim açıklamasının ardından piyasalarda yaşanan hareketliliği, Eylül ayında gerçekleştirilecek olan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından sonra açıklanacak kredi faiz oranlarının takip edeceği düşünülmektedir.

Merkez Bankasının faiz indirimlerine devam etmesi halince, bankaların spread gelişimlerinin daha net izlenmesi ve bireysel kredi taleplerinin önümüzdeki dönemlerde artarak devam etmesi beklenmektedir. Merkez Bankasının politika faiz indirimin ardından bankalar ve birçok vatandaş, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu tarafından Eylül ayında yapılacak olan toplantıdan çıkacak kararı merakla bekliyor.

Eylül’de yapılacak toplantının ardından uzmanlara göre kredi ve mevduat faizlerinde 2 – 3 puanlık bir indirimin yapılması ön görülmektedir. Arka arkaya gelecek olan faiz indirimlerinin piyasalarda olumlu etki göstermesi bekleniyor.

Bankalar Kredi Faizlerinde İndirimeye Başladı!

Merkez Bankası tarafından açıklanan faiz indirimi kararı sonrasında birçok banka mevcut konut kredilerinde indirim yapmaya başladı. Bankaların, Merkez Bankası faiz indirimi kararı sonrasında acele etmemesi üzerine birçok önemli isimden bankalara faiz oranlarında indirim yapma çağrısı yapıldı.

Geçtiğimiz günlerde TOBB Genel Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun açıklamasının ardından TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’den de bir açıklama geldi. Konut kredileri faiz oranlarının düşürülmesi yönünde çağrıda bulunan Palandöken, vergilere ilişkinde çok önemli açıklamalarda bulundu.

Konut Kredisi Faizleri Düşmeli

Merkez Bankasının faiz indirimi kararı sonrasında konuya ilişkin birçok kişi bankalara kredi faizlerinde indirime gitmesi yönünde çağrılar yapılmıştır. Kredi ve mevduat faizlerinde indirime gidilmesi halinde konut kredisi başta olmak üzere birçok kredi türünde faiz oranları indirilecektir.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, konut kredilerinin faiz oranlarının düşürülmesi gerektiği yönünde bankalara çağrıda bulundu. TESK Genel Başkanı tarafından yapılan yazılı açıklamada, konut sektöründe uygulanan faizlerin düşürülmesi gerektiği ifade edildi.

TESK Genel Başkanı Palandöken açıklamasında; TCMB’nin faiz karına uyarak, bankaların konut kredilerinde indirim yapması gerektiğini vurguladı. Artan konut stoklarının, faiz oranlarının düşürülmesinin ardından eriyeceğini bildiren Palandöken, aynı zamanda vergi indirimlerine yönelikte önemli açıklamalarda bulundu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*