Markalı konut projelerinin %7’si Yabancılara satıldı

gyoder
gyoder

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Haziran 2019 sonuçlarına göre satışların % 63’ünün bitmiş, %37’sinin bitmemiş konut projelerinden yapıldığı haziranda, banka kredisi kullanım oranı bir önceki ay ile aynı kaldıgını, senet kullanımı ise toplam 5 puan geriledi. Markalı konut projelerinde satışların % 7’si yabancılara yapıldı.

Haziran ayında fiyat artışı, bir önceki aya göre% 0.54, geçen yılın aynı dönemine göre ise % 2.48 oranında oldu.

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, faizlerin yüksek oluşunun sektörde dönem bazlı durgunluğa neden olabildiğini söyledi. Doç. Dr. Yetgin, “Mayıs ayında % 14 olan banka kredisi kullanım oranının Haziran ayında da aynı kalması, sektörün yükselen konut kredisi faizlerinden olumsuz etkinlenmeye devam ettiğini gösteriyor” dedi.

REIDIN Genel Müdürü Alp Çapa ise REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, haziranda bir önceki aya göre % 0.54, geçen yılın aynı dönemine göre ise % 2.48 oranında artış gerçekleştiğini kaydetti.

Çapa “Haziranda yabancı yatırımcıya gerçekleştirilen satışlar %7 oranında olup, bu satışlarda ağırlıklı olarak 1+1 özellikteki konut tipi tercih edildi.

Satışlardaki konut bedeli ödeme yöntemlerine bakıldığında peşinatlı alım % 50, senet kullanımı % 36, banka kredisi kullanımı ise % 14 oranında gerçekleşmiştir.

Mayıs ayına göre Haziran ayında peşinatlı alımda % 10’luk bir artış, senet kullanımında % 10’luk bir azalış oldu“ dedi.

Haziranda bir önceki aya göre;

1+1 konut tipinde % 0.98 oranında artış,

2+1’lerde % 0.32 oranında artış,

3+1 konut tipinde % 0.53 oranında nominal artış ve

4+1’lerde % 0.62 oranında nominal artış meydana geldi.

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre; haziranda bir önceki aya göre % 0.54, geçen yılın aynı dönemine göre % 2.48 oranında ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise % 86 oranında nominal  bir artış meydana gelmiştir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*