Otoyol projesi Çandarlı-Aliağa-Menemen’de arsa fiyatlarını uçurdu

andarlı otoyol
andarlı otoyol

İzmir Menemen Aliağa Çandarlı Otoyolu projesi 3 yıldır konut ve arsa fiyatlarında artış yaratıyor.

2017 yılında inşaatına başlanan İzmir Menemen Aliağa Çandarlı Otoyolu projesinin Çandarlı-Aliağa-Menemen hattında özellikle arsa ve konut fiyatlarında son 3 yılda ciddi artışlara sebep olduğunu belirtti.

Menemen’de arsa fiyatları 3 yılda %39 oranında artış sağladı.

Otoyol projesinin Menemen ilçesindeki güzergâhı olan Koyundere ve Asarlık mahallelerinde son üç yılda otoyol projesi ile değer artışı yaşand. Özellikle Koyundere mahallesinde orta gelire hitap eden binalarda 3+1 daire fiyatları ortalama 250.000tl ile 350.000tl civarında. Yine bu bölgelerde aylık 800tl ile 1300 TL civarında kiralık daire bulmak mümkün.

Koyundere mahallesinde otoyolun mahalle sınırına kadar açılması sebebiyle özellikle konut fiyatlarında %10 civarında artış oldu. Otoyol bağlantısı bölgedeki arsa fiyatlarını da ortalama %8,5 civarında artırdı. Bu mahallede ortalama konut imarlı arsa birim fiyatı 1.250 TL/m2 civarında.

Menemen ilçesi genel olarak değerlendirildiğinde ise otoyolu projesinin bölgedeki arsaların fiyatlarını ciddi ölçüde artırdığı görülmektedir. Yatırımcılara tüyo verecek olursak, Koyundere, Ulucak mahalleleri başta olmak üzere Seyrek–Villakent bölgesi ile Egekent toplu konut bölgeleri 2020 yılında da prim yapmaya devam edecektir.

Aliağa lojistik avantajını güçlendirecek

Aliağa bölgesine yapılmakta olan otoyolla birlikte önemli bir lojistik avantaja sahip olacağını ve 2021 yılında tamamlanması beklenen otoyolun, Menemen, Foça ve Aliağa ilçelerini de kapsayan büyük bir bölümünün bu tarihten daha öncesinde faaliyete girmesi bekleniyor.

Otoyol güzergâhı üzerinde dünyanın en büyükleri arasına girecek olan Çandarlı Limanı ve Türkiye’de özel sektörün en büyük yatırımlarından biri olan Star rafinerisi gibi önemli projeleri de İzmir merkezine hızlı bir şekilde bağlayacak. Yapılacak olan bu projelerle Ege’deki birçok sanayi bölgesinin yurtdışındaki yatırımcılar için biraz daha ulaşılabilir ve daha yatırım yapılabilir hale gelmesi bekleniyor. Yatırımların, çevredeki istihdam sayısına ve bu nedenle nüfus artışına önemli etkisi ise gayrimenkul fiyatlarını doğrudan etkileyecek nitelikte.

Ekim 2018’de hizmete başlayan Star rafinerisi, inşaat sürecinde 19 bin adet, sonrasındaki işletme sürecinde ise 1.100 adet istihdam oluşturarak bölgeye önemli bir nüfus artışı sağlamıştır. 2015 yılından 2018 yılına kadarki olan 3 yıllık bir süre içerisinde Aliağa’nın nüfusu %9 civarında büyüyerek aynı 3 yıldaki büyüme oranı %3 olan İzmir ve %4 olan Türkiye geneli nüfus artış hızından oldukça hızlı nüfus artışı sergiledi.

Aliağa’daki nüfus artışı son 3 yılda gayrimenkul fiyatlarında da %50’lik bir artışa neden oldu. Siteler mahallesi, Yeni mahalle ve Kurtuluş mahallesi konut satışlarının yoğun olduğu yerlerdir.

Çandarlı’da 3 yılda %93 değer artışı

Siteler mahallesinde 3+1 yeni dairelerin birim fiyatları 2400-2800 TL/m2 civarında, Kurtuluş mahallesi civarında yeni konutların fiyatları 2200-2500 TL/m2 arasında. Aliağa’nın içerisinde bulunan Kültür mahallesinde ise konut fiyatlarının 2.500-3.000 TL/m2 arasında değiştiği görülüyor. Ticari imarlı arsalarda günümüz yatırım konjonktürü nedeniyle artış görülmezken, sanayi arsalarında ise %15 civarında artış söz konusu. Son bir yılda ülke genelindeki durağan konut piyasasına rağmen Çandarlı’daki konut fiyatlarında %9 civarında artış kaydedildi. 2016 yılından bugüne bakıldığında ise Liman ve Otoyolu gibi büyük projelerin etkisinde %93 oranında değer artışı yaşandı. Aynı dönem içinde İzmir genelinde nominal konut fiyat artışı %30 civarında gerçekleşti.

Bölgenin değişen ulaşım avantajının çevredeki turizm ve yazlık konut amaçlı yerleşimleri de doğrudan etkilemektedir. İzmir ile Foça-Çandarlı-Dikili gibi yazlık yerleşim yerlerini bağlayan otoyolun ilk etapta Foça ve Çandarlı’da, daha sonraki dolaylı etkide ise Dikili’ye varan bölgedeki turizm amaçlı konut talebinde değişiklikler yaşatacağı düşünülüyor.

Çandarlı’da en düşük konut fiyatı 200 bin TL civarındaki 1+1 tipindeki konutlar. 3+1 konut fiyatları ise 420 bin ile 540 bin TL arasında değişiyor.

Çandarlı ile Denizköy arasındaki villa tipinde yapılaşmaların yoğun olduğu bölgede, arsa fiyatları yerleşime yakın olan kısımlarda 200 bin  TL’den başlıyor. Daha iç kesimlerde 90.000-140.000 TL aralığında imarlı arsalar bulunuyor. Arsaların metrekare birim fiyatları genel olarak 550-850 TL/ m2 arasında değişmektedir.

Çandarlı’da 3.200-3.900 TL/m2 arasındaki konutların büyük bölümü denize 700 metre mesafede bulunmaktadır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*