Şirket haberleri ve tavsiyeleri

Dunyanin Gelecegini Dusunen Sirketler Kazaniyor
Dunyanin Gelecegini Dusunen Sirketler Kazaniyor

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr):

Şirket projelerinden olan İstanbul Başakşehir Hoşdere 4. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi (Tual Bahçekent) kapsamında bulunan bazı parseller kısmi tasfiye yapılarak sözleşme kapsamından çıkartılmıştır. Kısmi tasfiye sonucunda söz konusu işe ait revize sözleşme bedelleri aşağıdaki gibi olmuştur:

Arsa Satışı Karşılığı Satış Toplam Geliri 884mn TL, Arsa Satışı Karşılığı Şirket Payı Toplam Gelir 205mn TL.

 TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Nötr):                                                                                                                    TAV Havalimanlarının 2019 yılı ikinci çeyrek ana ortaklık net dönem karı 243,1mn TL ile piyasa beklentisi olan 207mn TL’nin üzerinde gerçekleşirken, bizim beklentimiz olan 309mn TL’nin ise altında gerçekleşmiştir.

Şirket’in %100 iştiraki konumunda olan ve Amerika’da mukim Kordsa Inc., tamamı Axiom Materials Holdings LLC şirketine ait olan uzay ve havacılık endüstrisinin yanı sıra gelecek nesil ulaşım araçlarına da ileri kompozit materyaller sağlayan Axiom Materials Acquisition LLC şirketinin %95,86’sını toplam 3,5mn USD nakit ve işletme sermayesi düzeltmeleri de dahi olmak üzere 178,3mn USD karşılığında satınalma işlemini tamamlamıştır.

TAV 426,4mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. TAV’ın satış gelirleri ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %33,3 oranında artarak 1.235mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar ise aynı dönemde, maliyetlerdeki görece yüksek artışa bağlı olarak %21,7 oranında artarak 586,1mn TL’ye yükselmiştir. Diğer taraftan operasyonel giderler %10,2 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 137,6mn TL gelir kaydedilmiştir. Bunlara bağlı olarak faaliyet karı ise %88,6’lık artışla 475,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. Diğer taraftan yatırım faaliyetlerinden gelirler 26,4mn TL olurken, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımların karlarından 94,7mn TL gelir kaydedilmiştir.

TAV, 2019 yılı beklentilerini aynen korumuştur. TAV, 2019 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı hariç yolcu sayısını 90-94 milyon olarak öngörürken, yine 2019 yılı için İstanbul Atatürk Havalimanı gelirleri ve olası erken kapama telafi gelirleri hariç tutularak FAVÖK’de %38-42 oranında 2018 yılına göre gerileme beklemektedir. Ek olarak, 2019 yılı için yaklaşık 70-80mn Euro yatırım harcaması planlanmıştır.

Yeni Havalimanına taşınmanın ardından Atatürk Havalimanı’nın ticari uçuşlara kapanmasıyla TAV’ın yolcu sayısı önümüzdeki dönemde yüksek miktarda azalacaktır. Atatürk Havalimanı işletme sözleşmesi 2021 yılı başında sona eren TAV’ın Atatürk Havalimanı’nın erken kapanması nedeniyle oluşacak kayıplarının telafi edilmesi beklenmektedir.

Kordsa (KORDS, Sınırlı Pozitif):

Şirket’in %100 iştiraki konumunda olan ve Amerika’da mukim Kordsa Inc., tamamı Axiom Materials Holdings LLC şirketine ait olan uzay ve havacılık endüstrisinin yanı sıra gelecek nesil ulaşım araçlarına da ileri kompozit materyaller sağlayan Axiom Materials Acquisition LLC şirketinin %95,86’sını toplam 3,5mn USD nakit ve işletme sermayesi düzeltmeleri de dahi olmak üzere 178,3mn USD karşılığında satınalma işlemini tamamlamıştır.

TOFAŞ (TOASO, Sınırlı Negatif):

Fabrika yıllık izin dolayısıyla 05.08.2019 – 25.08.2019 tarihleri arasında üretim yapmayacaktır. Bu dönemde, nöbetçi personel ile sadece bakım ve revizyon çalışmaları gerçekleştirilecektir.

Trakya Cam (TRKCM, Nötr):

İştirak yapısının sadeleştirilmesi amacıyla Şirket’in oy hakkı veren paylarının %100’üne sahip olduğu bağlı olduğu ortaklıkları Trakya Yenişehir Cam Sanayii A.Ş. ve Trakya Polatlı Cam Sanayii A.Ş.’nin kolaylaştırılmış birleşme yöntemiyle devralınmasına karar vermiştir. Trakya Cam Sanayii A.Ş.’nin devrolacak şirketlerde %100 pay sahibi olması sebebiyle, muhasebe politikalarının uygulamasında ve konsolide mali tablolarda birleşme sonrasında herhangi bir değişiklik olmayacaktır.

Birleşme işlemlerinde şirketin 31/12/2018 tarihli mali tabloları esas alınacaktır. Şirket’in devrolacak şirketlerin % 100 pay sahibi olması nedeniyle birleşme neticesinde herhangi bir sermaye artışı söz konusu olmayacaktır.

Denizbank (DENIZ):

Banka, en fazla 20milyar TL tutara kadar finansman bonosu ve/veya tahvil ihracının gerçekleştirilmesi ve ihraçlarla ilgili gerekli tüm işlemlerin gerçekleştirilmesine ilişkin kararı çerçevesinde ihraç tavanı yenilenmesi ve ihraç tavanı kapsamında 77 gün vadeli 750mn TL nominal değerli finansman bonosunun ihraç edilebilmesi amacıyla SPK, Borsa İstanbul (BIAŞ) ve BDDK’ya başvuru yapıldığını duyurmuştur.

Ege Gübre Sanayii (EGGUB):

Şirket ile İspanyol A.Perez y CiaSociedadLimitada firması arasında Liman tesislerimizde öncelikli yanaşma sözleşmesi ile konteyner elleçleme faaliyetinde bulunan TCE EGE Konteyner Terminal İşletmeleri A.Ş. firmasının sermayesini temsil eden paylarının tamamının şirketçe satın alınmasına yönelik görüşmelere başlanmıştır.

Bim (BIMAS, Nötr):

Çıkarılmış sermayesinin %100 bedelsiz artırılarak 607,2 mn TL’ye yükseltilmesi sonrası hisse fiyatını 46,40 TL olarak hesaplıyoruz. 12 aylık hedef fiyatımızı ise 95,70 TL’den 47,85 TL’ye revize ediyoruz.

Fonet Bilgi Teknolojileri (FONET):

Şirket, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan “36 ay süreli SBSY ve PACS Sistemi Hizmet Alımı” ihalesine katıldığını 29.05.2019 tarihinde duyurduğu ihale sonuçlanmış olup, Şirket ihaleyi kazanmıştır.

Kristal Kola (KRSTL):

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü Satınalma Dairesi Başkanlığı’nın açmış olduğu 10/07/2019 tarihindeki 2,4mn adet 2.5 lt pet ambalajlı Didi marka soğuk çay ihalesi için teklif verdiğini bildirmişti. Şirket’e dün ulaşan, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü Satınalma Dairesi Başkanlığı’nın yazısında, 2,4mn adet 2.5 lt pet ambalajlı Didi marka soğuk çay ihalesini Şirket’in kazandığı bilgisi bildirilmiştir.

Ulusoy Un Sanayi ve Ticaret (ULUUN):

Şirket’in %100 oranında paylarına sahip olduğu İsviçre Cenevre’de bulunan RolwegS.A’nın yönetim kurulunca 23.07.2019 tarihinde şirket sermayesinin 2mn İsviçre Frangı artırarak, 1mn İsviçre Frangı’ndan 3mn İsviçre Frangı’na yükseltilmesi yönünde almış olduğu karar şirket Yönetim kurulunca görüşülmüş olduğunu, sermaye artışına yine %100 oranında iştirak etmeye 23.07.2019 tarihinde oybirliği ile karar verdiğini bildirmiştir.

Erdemir (EREGL):

Enerjia Metal Maden Sanayi başvurusu üzerine Ankara 31. İcra Müdürlüğü tarafından Şirket’e 68.4mn ABD doları tutarlı iflas yoluyla adi ödeme emri tebliğ edilmiş olması ile ilgili yasal süreç hakkında paylaşımda bulunmuştur.

Dava ile ilgili son gelişmeler, Ankara 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 9 Eylül 2015 tarihli duruşmada davayı reddetmiş olması, ve Yerel Mahkeme Kararı’nın, Yargıtay 23. Hukuk Dairesi’nce 7 Mayıs 2018 tarihinde onanması olarak paylaşılmıştır. Davacı Enerjia, karar düzeltme talebinde bulunmuştur, ve bu talebinin reddedildiği öğrenilmiştir.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*