Bingöl’de Kentsel Dönüşüm İçin Evleri Yıkılan 921 Aile 3 Yıldır Evsiz

Bingölde Kentsel Dönüşüm
Bingölde Kentsel Dönüşüm

Bingöl’de Kentsel Dönüşüm kapsamına alınan Kültür Mahallesi’nde evleri yıkılan 921 aileye “1 yılda anahtar teslimi” sözü verilmesine rağmen 3 yıldır ev verilmedi.

Bingöl’de Kentsel Dönüşüm için AKP’li Bingöl Belediyesi, kent merkezinde yer alan Kültür Mahallesi’ni “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi” kapsamında 5 Aralık 2011’de “Kentsel Dönüşüm ve Toplu Konut Alanı” olarak ilan etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün yazısıyla birlikte Meclis’e gönderilen proje kabul edilerek, Bakanlar Kurulu’nun 2017/9851 sayılı kararına istinaden 17 Mart 2017’de Resmi Gazete’de yayınlandı.

Kararla Kültür Mahallesi’nde 151 dönümlük alan, “riskli alan” olarak ilan edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın oluru ile 30 Mayıs 2017’de, projenin hazırlanması ve gerçekleştirilmesi için dönemin Bingöl Belediyesi Başkanı Yücel Barakazi yetkilendirildi. Kentte 1971 yılında yaşanan depremin ardından Kültür Mahallesi’nde inşa edilen konutların ‘afet riski’ altında olduğu gerekçesiyle “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi” adıyla proje hazırlandı ve mahalle kentsel dönüşüme açıldı. Ancak 2017’de mahallenin boşaltılmış olması ve 921 aileye ait 295 binanın yıkılmasına rağmen proje, şantiye alanına dönüşen bir mahallenin ötesine geçemedi.

Yıllardır moloz yığınlarının mahallelerinin ortasında durmasından ve hiçbir çalışma yapılmamasından şikayet eden mahalle sakinlerinin anlatımlarına göre, seçime yönelik olarak sadece 31 Mart öncesinde birkaç kepçe mahalleye getirilip, çalışıldığı görüntüsü verildi. Yıkılan evlerinin yerine yenileri yapılmayan Kültür Mahallesi sakinleri, yıkılan evlerinin molozları üstünde yaşadıkları mağduriyeti anlattı.

Kentsel dönüşüm projesi dolayısıyla 3 yıl önce evini boşaltmak zorunda kaldığını dile getiren Sultan Yürekli, deprem riski taşıdığı gerekçesiyle evlerini boşaltmayı kabul ettiklerini, ancak belediye tarafından kandırıldıklarını ifade etti. Evlerinin yıkılması karşılığında yaptıkları sözleşmede 1 yıl içinde evlerinin kendilerine teslim edileceğini, bu süre zarfında ise kira yardımlarının süreceği sözü verdiliğini söyleyen Yürekli, ancak verilen sözlerin tutulmadığını belirtti. Yürekli, “Evler teslim edilinceye kadar kaldığımız yerlerin kiralarını ödeyeceklerini söylediler, ancak ilk 7 ay kiralarımızı ödemediler. Şimdi ise 4 aydır kiralarımız ödenmiyor. Eşim hasta ve çalışmıyor. Bu yüzden kiramızı ödeyemediğimiz için çadır kurmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

Uzun yıllardır bu mahallede yaşayan 80 yaşındaki Mercan Başbay da, evi yıkıldıktan sonra kirada kalanlardan. Başbay, alesiyle birlikte yaşadığı 3 katlı ve bahçeli olan evi yeni bina olmasına rağmen, eski yapılarda oturan komşularının yıkım için belediyeye onay vermesi üzerine kentsel dönüşüm projesi içinde kalan kendi evinin de yıkıldığını anlattı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*