Büyükşehir Belediyesi sözleşmeyi çiğniyor!

Büyükşehir Belediyesi
Büyükşehir Belediyesi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 4 Eylül’de Gündoğdu Mahallesi’nde bulunan 11 adet daireyi satışa çıkardı. Büyükşehir Belediyesi bu dairelerin kentsel dönüşümde ve kamulaştırmalarda kullanılması için verildiği, bu satışın TOKİ ile yapılan sözleşmeye aykırı olduğu öğrenildi.

Marmara depreminin ardından yapılan istimlak çalışmalarından arda kalan Gündoğdu Mahallesi’ndeki parseller, Bakanlar Kurulu kararı ile kentsel dönüşümde kullanılmak üzere Kocaeli Büyükşehir Belediyesine bedelsiz şekilde devredilmiş, Büyükşehir Belediyesi de TOKİ ile sözleşme yaparak burada konut projeleri yaptırmıştır. TOKİ yaptığı dairelerin 240’ını arazi karşılığında Kocaeli Büyükşehir Belediyesine vermişti.

Yapılan Sözleşmede;

Dairelerin, Kocaeli’de planlanarak uygulanması yapılacak Gecekondu Dönüşüm ve Kentsel Dönüşüm projelerindeki hak sahiplerinin konut ihtiyacının karşılanması ve yapılması zorunlu olan kamulaştırma işlemlerinin finansmanı haricinde kullanılamayacağı, başka kişi veya kurum/kuruluşa teslim ve/veya tahsis işlemi gerçekleştiremeyeceği, belediyenin bu amaç dışında yapacağı her tür işlemin iptali ile konutları tahliye etme yetkisinin TOKİ’de olduğu, ayrıca belediyenin, tesis edeceği bu işlemle doğabilecek TOKİ zararlarını tazmin etmekle yükümlü olduğu maddesi yer alıyordu.

Bu 240 daireden 200’ü B tipi (2+1), 40’ı ise C tipi (3+1) daireydi. B tipi 200 dairelerin 130’u kentsel dönüşüm çerçevesinde kullanıldı, 70 adet B tipi daire ise kentsel dönüşüm projesi kapsamında mülkü kamulaştırılan vatandaşlar ile eski Perşembe Pazarı olarak da bilinen alanda Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan kamulaştırma işlemlerinin bedeli olarak İzmit Belediyesine devredildi. B tipi daireler bu şekilde bitirilirken 40 adet C tipi daireden bir kısmının borçlar nedeniyle SGK’ye devredildiği öğrenildi.

TOKİ ile yapılan sözleşmede Büyükşehir’e devredilen 240 daireden geriye kalan 11 daire ve bu dairelerin de sözleşmeye uygun bir şekilde kentsel dönüşüm ya da zorunlu kamulaştırmalara finans sağlanması için kullanılması bekleniyordu. Büyükşehir Belediyesi, bu 11 daireyi ihaleyle satışa çıkardı.

11 Daire 4 Eylülde satışa çıkıyor.

İYİ Partili Nazif Tannur, 2005 yılında bu yana konunun takipçisi olarak bu dairelerle ilgili gerekli yazışmaları yaptığını, tüm detayları ile bilgi sahibi olduğunu belgeleri ile açıklayarak 11 dairenin sözleşmeye aykırı bir şekilde satılmak istendiğini söyledi. İzmit Gündoğdu Mahallesi 485 ada 1 nolu parsel üzerinde yer alan ve kentsel dönüşüm ya da zorunlu kamulaştırmalarda finansman olarak kullanılması şartı koşulan 11 adet 105,89 metrekare bürüt kullanım alanına sahip 3+1 daire, 130 bin ile 160 bin arasında değişen muhammen bedelle 4 Eylül Çarşamba günü saat 10.30’da satış ihalesine çıkarılacak.

Büyükşehir Belediyesi Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığınca İlan.gov.tr’de yayımlanan satış ihalesi ilanıyla ilgili Tannur, “Büyükşehir Belediyesi, bu ihaleye çıkarak sözleşmeye aykırı hareket ediyor. Sözleşmedeki amacın dışına çıkıyor. Bunun bir yaptırımı var. Dairelerden bir kısmınkn SGK’ye borçlar karşılığında verilmesi de bu sözleşmeye aykırı bir durumdur, 11 dairenin satışının yapılıp kentsel dönüşüm amacının dışına çıkılması da aynı şekilde sözleşmeye aykırı” dedi.

Büyükşehir bu daireleri ne maksatla satıyor?

Bu konuda bir açıklama bekleniyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*