Büyükşehirlerde artan site aidatlarına nasıl itiraz edilir?

Büyükşehirlerde artan site aidatları
Büyükşehirlerde artan site aidatları

Büyükşehirlerde bazı ilçelerdeki lüks sitelerde oturanların ortak giderlere katılım bedeli olarak ödedikleri aidatlar neredeyse kiralar ile yarışır hale geldi. Büyükşehirlerde ve Bodrum, Çeşme gibi yazlıkların bol olduğu tatil bölgelerinde lüks sitelerde oturanların ortak giderlere katılım şeklinde her ay düzenli ödedikleri aidatlar bazı yerlerde mülkün kira değerleriyle yarışır halde geldi.

Apartmanlarda elektrik, su, temizlik gibi giderler en ekonomik şekilde çözülürken sosyal donatı anlamlarında zengin, güvenlikli sitelerde bu rakamlar çok daha yukarılara çıkıyor. Örneğin son araştırma sonuçlarına göre ortalama aylık aidat miktarları İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde 1.200, Beykoz’da 820, Şişli’de 750 lira gibi rakamlara ulaşmış durumda. Bazı yerlerde 2 bin lirayı aşan aidatlar bile söz konusu.

Ev sahiplerinin ve Kiracıların aidatlara itiraz etme hakkı var mı?

Apartman veya site aidatlarına itirazın ancak kat malikleri genel kuruluna katılım ile mümkün olduğunu belirten Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, kurula ev sahipleri katılırken kiracılar sadece ev sahibinin vekaleti olması halinde katılabileceğini söyledi.

Kurulda kararların, yönetici seçimi hariç, %51 çoğunluğun sağlanması ile alındığını hatırlatan Kiraz, kararlar alındığında toplantıya katılmayan kat maliklerinin karara itiraz edebilmesi için 6 ay içerisinde Sulh Hukuk Mahkemesi’nde dava açması dışında bir yol bulunmadığına dikkat çekerek toplantıya katılıp olumsuz oy verenler için de toplantı tarihinden itibaren 1 ay içerisinde bu davanın açılması gerektiğini ifade etti.

Aidatlarını ödemeyenlere karşı olarak site yönetimi ne yapabilir?

Aidat ödememe halinde özel bir gecikme tazminatı hesabının işleyeceğini ve ödenmeyen aidatlar için aylık %5 gecikme cezası uygulanabileceğini anımsatan Kiraz, aidatını ödemeyenler hakkında yönetici veya diğer maliklerden her biri dava açabileceği gibi icra takibini de yapabileceğini belirtti.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*