Denizli’de Arazi Toplulaştırma Projesinde Tapular Verildi

Denizlide Arazi Toplulaştırma
Denizlide Arazi Toplulaştırma

Denizli’de Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Projesi Kapsamında Baklan ilçesi Merkez ve Kavaklar Mahallesinde tapular dağıtıldı. Denizli’de Arazi Toplulaştırma DSİ 21. Bölge Müdürlüğünce yürütülen Denizli Sarayköy Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Projesi kapsamında proje planlama ve tescil işlemleri tamamlanan Baklan Merkez ve Kavaklar Mahalleleri Tapu Dağıtım Töreni Vali Hasan Karahan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Denizli’de Arazi Toplulaştırma projesi için DSİ sosyal tesislerinde düzenlenen törene; Vali Hasan Karahan, Denizli Milletvekili Nilgün Ök, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Baklan Kaymakamı Burak Dertlioğlu, Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Faruk Fıratoğlu, Toplulaştırma Daire Başkanı Sinan Demirbaş, DSİ 21. Bölge Müdürü Mehmet Akif Balta ve İl Müdürleri katıldı.

Denizli’de Arazi Toplulaştırma projesi Töreninde konuşan Denizli Valisi Hasan Karahan; “ Birlikte çalışmanın ve büyük bir emeğin karşılığını aldık ne mutlu ki. Tüm Katkı sunanlara teşekkür ediyorum. Siz sevgili çiftçilerimize de teşekkür ediyorum. Sizler olmasanız bu projelerin anlamı yok. Üreten ve memlekete değer katan o mübarek ellerinizden öpüyoruz. Dünyada tarım üretiminde Türkiye yedinci sırada, Avrupa’da birinci sırada. Denizli’de pek çok tarım alanında birinci sıradayız. İlimizde yaklaşık 220 çeşit tarım ürünü üretilmektedir. Her canlının faydalandığı hayırlı bir iş yapıyorsunuz. Gerçek üretici olan siz çiftçilerimiz ve bizler her zaman elimizden geleni aşkla şevkle yapmaya gayret edeceğiz. Yaptığınız işlerden dolayı teşekkür ediyorum. Tarım arazilerimiz maalesef miras paylaşımlarından dolayı parçalanarak küçülmektedir. Makul bir üretim verimliliğinin sağlanması için toplulaştırma yapılması lazım. Toplulaştırma Sayın Cumhurbaşkanımızın ve en alttaki kamu görevlisine kadar üzerinde ciddiyetle durulan bir proje. Tekrar emeği geçen herkese teşekkür eder hayırlı olmasını dilerim” dedi.

DSİ 21. Bölge Müdürlüğü sorumluluğunda Aydın, Denizli ve Muğla İllerinde 6 proje kapsamında toplam 74.478 hektar alanda çalışmalara devam edilmektedir. DSİ 21. Bölge Müdürlüğü sorumluluğunda Denizli İlinde yürütülen toplam 2 adet Arazi Toplulaştırma ve 1 adet Tarla İçi Drenaj Projesi bulunmaktadır. 3 proje kapsamında 76 yerleşim biriminde toplam 41.963 hektar alanda çalışmalara devam edilmektedir. Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanlarında yerel idarelerce toplulaştırması talep edilen sahalarda yapılan ön inceleme sonuçlarına göre Aydın İlinde 33,500 ha ve Denizli İlinde 61,150 ha olmak üzere toplam 94,650 ha toplulaştırmaya uygun saha bulunmaktadır. Bu sahalar ile ilgili olarak DSİ Bölge Müdürlüğünün öncelikli sulama yatırımları da dikkate alınarak toplulaştırmaya yönelik etüt çalışmaları başlatılmıştır.

Denizli Sarayköy Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Projesi kapsamında bulunan 34 Mahallede 19.570 hektar alanda sosyal yapı etüt raporları, kadastro parselleri alan kontrolleri, toprak etüt ve haritalama, blok planlama ve mülakat çalışmaları ve havza analizleri ve blok yüzey tahliyeleri, derecelendirme çalışmaları tamamlanmış mahallinde askıya çıkılarak sonuçlandırılmıştır. Blok içi dağıtım ve parselasyon işlemleri devam etmektedir. Baklan İlçesi Merkez, Kavaklar ve Hadim mahallelerinde Sarayköy İlçesi Kumluca, Gerali ve Caber mahallelerinde 2697 hektar alanda yer teslimi çalışmaları tamamlanmıştır. Tamamlanan 2697 hektar alan Baklan İlçesi Merkez, Kavaklar ve Hadim mahallelerinde 1712 hektar alanın tescil işlemleri tamamlanmış olup tapuları teslim edilmektedir. Sarayköy İlçesi Kumluca, Gerali, Caber ve Uyanık mahallerinde ise 985 hektar alanın kadastro kontrolleri devam etmektedir.

Baklan Merkez mahallelerinde toplulaştırma öncesi parsel adedi 2005 iken toplulaştırma sonrası 1185 olmuştur. Toplulaştırma kesintisi 5 olup toplulaştırma oranı 40 olarak gerçekleşmiştir. Toplulaştırma öncesi yolu olan parsel oranı 25 iken toplulaştırma sonrası 100 olmuştur. Baklan Kavaklar mahallesinde toplulaştırma öncesi parsel adedi 638 iken toplulaştırma sonrası 545 olmuştur. Toplulaştırma kesintisi 2.6 olup toplulaştırma oranı 15 olarak gerçekleşmiştir. Toplulaştırma öncesi yolu olan parsel oranı 40 iken toplulaştırma sonrası 100 olmuştur.

Sarayköy Arazi Toplulaştırma projesi kapsamında kalan ve çalışmaları devam eden 7928 hektar alanın ise 24.06.2021 tarihine kadar tamamlanması hedeflenmektedir.

Bölgede uygulanan Arazi Toplulaştırma ve Drenaj projeleri sayesinde tarım işletmelerinin sahip oldukları küçük, parçalı ve dağınık arazileri modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenleyerek, daha az zaman, işgücü ve sermaye kullanımı sağlayacaktır. Üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırarak kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltecek ve göçü azaltacaktır. Uygulanan alt yapı hizmetleri sayesinde ise fiilen tarım yapılan arazi miktarı artacak, yeni teknoloji ve yöntemlerin uygulanması teşvik edilecektir. Uygulama sonucunda hisselilik, sulama ve ulaşımdan kaynaklanan sosyal huzursuzluklar önlenecek ve adli davaların azalması ile yargı yükü azalacaktır.

Tapu dağıtım töreni; tapu almaya hak kazanan vatandaşlarımıza Vali Hasan Karahan ve protokol üyeleri tarafından tapularının teslim edilmesi ile son buldu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*