Dolar Yükselirse Merkez Bankası Faiz Artırır Mı?

Dolar Yükselirse
Dolar Yükselirse

Dün gece yarısı dolar kurunda yaşanan ani hareketlilik sonrası piyasalarda dalgalanma devam ediyor. Konut kredisi çekerek ev almak, araba sahibi olmak ya da ihtiyaç kredisi çekmek isteyen vatandaşlar bankalardan kredi faiz indirimi haberleri beklemeye devam ederken dolar kurunda yaşanan ani yükseliş vatandaşı tedirgin etti. Dolar Kuru 6.40 Liraya, Gram Altın 314 Liraya Çıktı!

Amerika ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşı yeniden alevlenirken yangın yerine dönen piyasalarda kırılgan olarak kabul edilen Türk Lirası büyük darbe yedi. Yatırımcılar büyük bir hızla TL satarak döviz almaya başlayınca gece yarısı dolar kuru bir anda 5.72 lira seviyesinden 6.40 lira seviyesine kadar çıktı. Yaşanan gelişmelerin ardından dolar kuru sabah güne 5.80 lira ile başlayarak büyük şaşkınlık yarattı.

Ardından altın fiyatları hızlı bir şekilde yükseldi. Güçlenen dolar kuru ile desteklenen gram altın fiyatı 314 lira barajına ulaşırken ardından gelen kar satışları sonrasında yeniden 289 liraya çekildi.

Merkez Bankası Faiz Artışı Yapar Mı?

Gerek konut kredisi yapılandırma müjdesi bekleyen ve ev sahibi olmak için Eylül ayında Merkez Bankası tarafından yapılacak ikinci faiz indirimi kararı sonrasında konut kredisi çekmek isteyen vatandaşlar dolar kurunda yaşanan yükseliş sonrası tedirgin oldu. Merkez Bankası tarafından yapılan 425 baz puanlık faiz indirimi sonrasında Türk Lirasının koruma kalkanı olarak görülen faiz kalkanının kaldırıldığını belirterek eleştiren ekonomistler de tedirginliğin artmasına neden oldu. Dolar kurunda yaşanan hızlı ve ani yükselişin devam etmesi durumunda Merkez Bankası tarafından piyasaya müdahale etmek için faiz artışı yapılması ya da faizlerin değiştirilmeden teyit edilmesi ihtimalleri de masada bulunuyor.

Söz konusu dalgalanma Amerika ve Çin arasındaki ekonomik savaş nedeni ile yaşandığı için söz konusu gelişmelerin olumlu bir hale gelmesi ile dolar kurundaki yükselişin duracağı ve piyasaların toplanacağı söyleniyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*