Emlak vergisi ödemeleri ne zaman yapılıyor?

Emlak vergisi ödemeleri
Emlak vergisi ödemeleri

Emlak vergisi konut sahibi olan vatandaşların ödemekle yükümlü oldukları bir işlemdir. Ancak bazı vatandaşlar bu zorunluluğun dışında tutulmuştur. Örneğin şehit ve gazi aileleri, engellikler, emekliler gibi sayabiliriz. Emlak vergisi konutun bulunduğu belediyeye ödenmesi gerekiyor. Ödenmeyen bir vergi borcu içinde her ay vergi tutarı üzerinden cezai işlem uygulanmaktadır. Vergiler iki taksit halinde ödenir. İlk ödeme Mayıs’ın son gününe kadar ikinci taksitte Aralık’ın son gününe kadar ödenmek zorundadır.

Belirttiğimiz kişiler tek bir konuta sahip olması durumunda eğer ki sahip olunan konut 200 metrekareyi geçmiyorsa bu durumda emlak vergisi ödemeyecektir.

Ev hanımının 2 evi varsa vergi öder mi?

Ev hanımlarının 200 metrekareye kadar tek bir konutu var ise bu durumda vergi ödemeyebiliyor. Eğer ki kocasından kalan bir aylığı ya da 40 bin lirayı aşmayan faiz geliri hariç başka bir gelirinin olmaması durumunda eşi ne iş yapıyor olursa olsun vergi ödemesi yapmayacaktır. Fakat ikinci bir evinin olması halinde ev vergisi ödemek zorundadır.

Yurt Dışında Yaşayan Bu durumdan yararlanır mı?

Yurtdışında yaşayan birisi oradan emekli olmuş olsa bile bu haktan yararlanamaz. Bu hak yalnızca Türkiye’den emekli olan kişilere verilmiş olan bir haktır.

Vergi muafiyetinden yararlanmam için evde oturmam şart mı?

İsteyen başkasının kullanımına evini bırakmış olsanız bile vergi ödemesi yapmak zorunda değilsiniz. Böyle bir zorunluluk yoktur.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*