Faiz İndirimi Yeterlisiz Kaldı

Faiz İndirimi Yeterlisiz
Faiz İndirimi Yeterlisiz

Faiz İndirimi Yeterlisiz olduğunu belirten Avcıl, Günışığı’na yaptığı açıklamada, Türkiye’de ekonomik krizin gittikçe derinleştiğini, döviz kurunda yaşanan yükselişin özellikle inşaat sektörünü derinden yaraladığını ifade etti. Faiz İndirimi Yeterlisiz olma sebebi olarak; kamu bankalarında faiz indirimine gidildiği fakat bu indirimin diğer bankalara yansımadığı.

Faiz indirimi diğer bankalara yansımadığı takdirde piyasada genel bir rahatlama görülemiyor.

Faiz hem inancımız hem de insanlık gereği olmaması gereken, emeği sömüren, insanlığın zararı olan bir yapıdır. Bizim biran evvel bu faiz modelinden kurtulmamız lazım. Faiz dünya gerçeğidir gibi bir modelle gidersek hiçbir zaman iflah olmayız. Türkiye’nin iç ve dış borçlarına baktığımız zaman faiz miktarı çok ciddi miktarlara çıkmıştır. Ülke olarak zaten çok ciddi bir borç içerisindeyiz. Ekonomiye hareketlilik anlamında faiz indirimine gidiliyor ama biz bunu gerçekçi görmüyoruz. Faiz indirimi çok küçük bir hareket getirdi. Hareket oldu ama yeterli olmadı. Faiz indirimi diğer bankalara yansımadı. Biz bunun yeterli olmadığını düşünüyoruz. Biz biran evvel İslam ekonomi modeli ile önümüzü açmamız lazım.”

TOKİ piyasadan çekilmeli

TOKİ, kısmi olarak daireler satıyor. Güney Çevre yolunda, Çayda Çıra mahallesinde daire sattı. Artık bence TOKİ Piyasadan çekilmeli. Piyasada stoğu çok olan müteahhitlerden bir analiz yapmalı. Herkesin elindeki stoğu olan daireleri elinden çıkarmalı. Vatandaşa TOKİ modeli ile kısmi peşinatlı, kısmi ödemeli bir modelle satmalı ki eldeki stoklar biran evvel erisin. Elazığ’da şuan çok yüksek bir daire stoğu var. Müteahhit satamıyor. Çünkü çok yüksek bir maliyetle o daireler elinde kalmış. Zarara da verdiği zaman müteahhit iflasa gidecek. Bu sıkıntı içerisinde bir de TOKİ, müteahhide rakip olmuş, Vatandaş da ‘sen de TOKİ gibi sat, senden alayım diyor. Şimdi devletle nasıl mücadele edebilirsiniz ki. Devlet özel sektörden çekildi ama en önemli, geliri en yüksek olan müteahhitlik sektörüne girdi. Bu başından beri yanlıştı. TOKİ Güney Çevre Yolu civarında yüzlerce konut ve sattı. Aynı modeli, aynı imkanı bize versin biz de satarız. Daha uyguna buile satarız. TOKİ’nin biran evvel piyasadan çekilmesi gerekli.”

Paralar Bankada Bekletiliyor

Türkiye dünyanın en yüksek faiz ödeyen ülkeleri arasında yer alıyor. Adam ülkesinden para çekip getirip bizim ülkemize parayı koyuyor, bizim emeğimizi çalıp, parasını alıp gidiyor. Biz faiz mantığından kurtulmadıkça rahat edemeyiz. Maalesef yatırımda olması gereken paralar bankalarda yatıyor. Tarlada, arsada, gayrimenkulde olması gereken paralar bankada bekletiliyor. Ekonomide ciddi bir dar boğaz var. Kriz derinleşerek gidiyor. Biran evvel bunun önüne geçmemiz lazım. Zaten inşaat sektörü en büyük darbeyi aldı. Dövizdeki artışta en başta inşaat sektörü etkilendi. Toparlanması çok zor olur. Döviz çıktı, bir de bunun üstüne faizler çıktı. Müteahhit ne yapacak?, Ne satacak? Vatandaş ne alacak? Bir pahalılık var. Kendi geçimini zor yapıyor. Elazığ’da basit bir sıfır daire en az 250 Bin Lira. Bu ciddi bir para. İnsanlar 30-40 yıl çalışıyor. Eline 250 Bin lira geçmiyor. Bu para hazırda yok. Bu parayı kredi ile veya kısım kısım ödemesi lazım. Bu kredi miktarlarını kimse ödeyemez. İşçinin, emeklinin, memurun maaşı belli. Hayatını idam ettirmesi gereken miktar belli. Öyle bir zaman olmuş ki insanlar da, iş adamı da, sendikacı da bazı şeyleri söylemekten çekiniyor. Ülkede kutuplaşma vardı, biraz yumuşuyor ama bu havaların biran evvel dağılması lazım. Ülkenin, vatandaşın canı, malı devlete emanet. Biz krizi önceden tahmin edemeyiz. Ama devlet yöneticileri bunu iyi bilir. Şimdi onların yönettiği bir ülkede birden bir şokla karşılaşırsa iş adamları, iflaslar, sıkıntılar, hatta intiharlarla karşıya gelecektir.”

Arsa değil Daire kıymetli oldu

İnşaat sektöründe arsadan ziyade imalat ürünlerinin daha çok kıymetli olduğunu söyleyen Avcıl, “Demir, beton, ince malzemeler ve emek daha çok kıymetli oldu. Yeni imara açılan bölgelerde bedava arsa var denilse, çoğu müteahhit gidip girmez oraya. Çünkü çok ciddi bir maliyet var. Daireyi yaptıktan sonra bir de satması var. Yatırımcı, vatandaş yönlendirilmediği takdirde, ciddi bir organizasyon olmadığı takdirde yaptığın yatırımın bir anlamı olmuyor. Daireyi satamadıktan sonra o daireyi yapmanın bir anlamı yok.”

 

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*