GYODER Açıkladı; Yeni yasal düzenlemeler dönüşümü hızlandıracak!

GYODER Açıkladı
GYODER Açıkladı

Deprem kuşağında yer alan Türkiye’de, depreme hazırlıklı olmak için kentsel dönüşüm sürecinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Bugün risk alanı içindeki 6,5 milyon konuttan 1,5 milyonunun acil dönüşmesi, gerekiyor. Hiç zaman kaybetmeden, el birliğiyle riskli bina sorununu çözmeliyiz” dedi.

Türkiye’de büyük yıkıma yol açan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 20’nci yıl dönümü nedeniyle açıklamada bulunan GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Topraklarının büyük çoğunluğu deprem kuşağında bulunan ülkemizde maalesef hala depreme hazırlıklı değiliz. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu unutmamalıyız. GYODER olarak, kentsel dönüşüm çalışmalarına katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Olası büyük bir depreme hazırlık için riskli binaların yeniden, yönetmeliklere uygun şekilde inşa edilmesi ve tüm Türkiye’nin yeniden yapılanması için çalışacağız” dedi.

Yeni yasal düzenlemeler dönüşümü hızlandıracak

Bugün Türkiye genelinde milyonlarca konutta halen binaların gücünü zayıflatan korozyona karşı su yalıtımı uygulamasının bulunmadığını belirten Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, şöyle konuştu: “Güvenli, kaliteli yapılaşma anlayışıyla hareket etmeli ve kentsel dönüşüm fırsatını iyi değerlendirmeliyiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ülkemizdeki toplam 20 milyon konutun risk alanı içindeki 6,5 milyonunun dönüşmesi gerektiğini, acil öncelikli 1,5 milyon konutun ise 2023’e kadar dönüştürüleceğini açıkladı. Dolayısıyla hiç zaman kaybetmeden bu sorunu el birliğiyle çözmemiz gerekiyor. Şehirlerimizi, talep ve ihtiyaçlara göre planlayıp geliştirmeli, değiştirmeli ve dönüştürmeliyiz. İlgili yönetmeliklerin ihtiyaçlara ne ölçüde yanıt verdiğinin sorgulanmasını, gerekli revizyonların yapılmasını ve uygulamaların denetlenmesini sağlamalıyız.” İmar artışına dayalı bir paylaşım ile kentsel dönüşüm uygulamasının sona ermesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Binaları dönüştürürken şehir planlama nosyonu olmazsa olmaz. Kentsel dönüşüm ve yenilemenin layık olduğu şekilde yapılması çok önemli. Bizim sürekli dile getirdiğimiz konu ‘akıllı, dayanıklı, sürdürülebilir kentsel dönüşüm’dür. Yeni yasal düzenlemelerle kentsel dönüşümde yeni bir dönem başladı. Son değişikliklerin dönüşümü hızlandıracağına inanıyoruz” dedi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*