Hazineye ait Taşınmazların Kiralanması ile ilgili yeni düzenleme yapıldı.

Hazine Taşınmazları Satışı
Hazine Taşınmazları Satışı

Hazineye ait olan taşınmazların kiralanması ile ilgili yeniden düzenleme yapıldı. Hazineye ait Taşınmazların kiralanması ile ilgili ayrıntılar resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Çevre ve şehircilik Bakanlığı yeni yaptığı düzenleme ile birlikte Hazine taşınmazları üzerinde yer alan seralarda dahil olmak üzere tarımsal kooperatifler, tarım üretici birlikleri ve bunlar gibi üst kuruluşların emlak vergi değerlerinden %1’i üzerinden 20 yıla kadar kiralama imkanı sağlanacak.

Hazineye ait Taşınmazların Tebliği resmi gazetede yayınlanırken kira konusunda ilk yıl kiranın bedeli olarak taşınmazın emlak vergi değerinin % 1’i şeklinde olacak. Kiraya verme işleminde ise geçici ve net bir teminat alınmayacak. Taşınmazı kiralayacak olan kiracının talep edilmesi durumunda ise gelen kontrol ekibinin uygun görmesi durumunda alınacak izin ile birlikte taşınmaz üzerinde sera ve diğer yatırımlarda zorunlu olan geçici tesis, montaj işlemi de yapılacak. Kiraya verilen taşınmazların işletilmesi sermayenin % 50’sinden daha fazlasına sahip olduğu iştiraklerine Bakanlıktan verilen izin sonrasında işlettirilebilecek.

Taşınmazdan cari yıl kira bedeline ek olacak şekilde düzenlenen kira sözleşmesinden elde edilmiş olan gelirin, cari yıl kira bedelinden fazla olan bölümünün yüzde 50’sinin Hazineye ayrıca ödemesi gerekli olacak. Kiranın zamanının sonunda ise sorumluluklarını yerine getirmiş olan ve istekte bulunan kiracıların kiralama süresi kontrol edildikten sonra uygunluk raporu verilerek bedel belirlendikten sonra Bakanlık izin verirse uzatılacaktır. Kiralanmış olan taşınmaz ise sürenin sonuna gelinmesi halinde tekrardan eski haline getirilerek düzenleme yapılacaktır.

Hazinenin kiraya verebilir dediği taşınmazlar talep üzerine belirlenecek ve gerekli bilgi ve belgeler o ilin valiliklerine gönderilecektir. Bakanlığın kiraya verilmesini uygun gördüğü taşınmaz idarenin de İnternet sitesi üzerinde uygun olan şekilde 30 gün süreyle yayınlanacak.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*