İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürpınar uyardı!

İnşaat Mühendisleri Odası
İnşaat Mühendisleri Odası

İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar 1999 depremin ardından güçlendirilmesi yapılmayan ve kullanılmaya devam edilen 7 bin binadaki 20 bin konutun büyük tehlike oluşturduğunu söyledi. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürpınar uyardı, hasar gören ve onarılmayan çok sayıda kamu binasının halen kullanıldığına da bildirdi. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Sakarya Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar, Marmara depremin ardından 20 yıl sonra 31 okul için güçlendirme ya da yeni bina projesi hazırlandığını ve ödenek onayı beklendiğini ifade ederek, “130 okulun güvenlik incelemesi tahkikinin ve projesinin yapımı Bakanlık tarafından üstlenilmiştir. Bakanlık bu çalışmayı tamamlamıştır” dedi.

Orta hasarlı binalardan onarım ve güçlendirmesi yapılmayan 208 adet konut-bağımsız bölüm bulunduğunu ifade eden Gürpınar, “13 adet işyeri, 9 adet depo olmak üzere toplam 111 adet binanın onarım ve güçlendirmesi yapılmamıştır. Bu binalarda iskan edilip edilmediğinin takibi Belediyeler tarafından sağlıklı yapılmamaktadır” diye konuştu. Az hasarlı veya hasarsız 4 -5 katlı olan yaklaşık 20-25 bin bağımsız bölüm, bina bazında da yaklaşık 7 bin bina bulunduğunu ifade eden Gürpınar, “Bu binalar bugün yürürlükte bulunan deprem yönetmeliğimizin istediği güvenlik şartlarını sağlamamaktadır. Bu binalar önümüzdeki tarihlerde olacak depremlerde, potansiyel tehlike olarak durmaktadır” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürpınar, “Her kamu kurum ve kuruluşu kendi içinde çalışma yaptığından, bütün kamu binalarına ait tek yerde toplanan istatistiki bir veri tabanı yoktur. Örnek verecek olursak, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait Sakarya ilindeki 30 adet bina incelemesi yapılmış, bu binalarda altısı güçlendirme limitinde bulunmuştur. Geriye kalan 24 bina ile ilgili yıkım raporu düzenlendi. Bu binaların bir bölümü halen kullanılmaktadır.

2013 yılında Sakarya Üniversitesi ile Valilik arasında yapılan protokol çerçevesinde 20 kamu binası incelendi. İnceleme yapılan binalardan 4’ünün yeterli güvenliği sağladığı, 16’sının ise yeterli güvenliği sağlamadığı tespit edildi. Yeterli güvenliği sağlanamayan 16 bina ile ilgili bu güne kadar ne gibi bir işlem yapılacağı konusunda bilgi verilmemiş olup, bu binaların bir bölümü kamu tarafından kullanılmaktadır.”

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar, alınacak önlemler konusunda ise şunları kaydetti: “İnşaat yaptıracak veya binalarını onarım ve güçlendirme yaptıracak vatandaşlarımızın 01 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği – 2018 (TBDY-2018) eğitimine katılmış ve sertifka almış inşaat Mmhendislerini tercih etmelerini ve katılım sertifikalarını görmelerini tavsiye ediyoruz. Can ve mal kayıplarını azaltmak, depreme karşı dayanıklı güvenli yapı yapmak adına bu hususun önemli bir konu olduğunu; Deprem öldürmez, depreme dayanıksız çürük yapıların can ve mal kayıplarına sebep olduğu gerçeği unutulmamalıdır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*