İstanbul’da ulaşım ücretlerine zam yapıldı.

İstanbulda ulaşım ücretleri
İstanbulda ulaşım ücretleri

Okulların açılmasına kısa bir süre kaldı. Merak edilenlerden biri de servis ücretleriydi. Düzenlenen toplantının ardından okul servis ücretleri açıklandı. İstanbul’da okul servislerine %13 zam yapıldı. Mega kentte sadece okul servislerine değil, taksi ve dolmuş fiyatlarına da zam geldi.

9 eylül’de öğrenciler için ders zili çalacak. 9 eylül yaklaştıkça velilerin servis telaşı başladı. Veliler günlerdir servis ücretlerini bekliyordu. Cevap AKOM’da gerçekleşen toplantıdan geldi.

Okul servislerine %13 zam yapıldı

İstanbul Servis Odaları İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk, “İstanbul’da okul servis ücretlerine ortalama yüzde 13 oranında zam yapıldı. 0-1 kilometre arası 215 TL’den 243 TL’ye yükseltildi. En uzak mesafemiz de 25 kilometreye kadar olan kısım da 525 TL’den 580 TL’ye yükseltildi. Bu servis ücretlerine ilave olarak da okul öncesi, ilkokul ve ortaokullardaki rehber personelimiz için de her öğrenci için üçte bir oranda hostes parası talep edilecek” dedi.

Özel okul, devlet okul diye bir ayrım yok. Talep edenler hakkında büyükşehir belediyesine şikayet etsinler. Bunu yapanlar hakkında da çalışma ruhsatlarını 20 gün başlayarak 1 yıla kadar askıya alacaklarını bilmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Minibüslere %20 zam yapıldı

AKOM’daki toplantıda sadece okul servis ücretleri konuşulmadı. İstanbul’da ulaşımı sağlayan tüm oda başkanları toplantıdaydı.

Minibüslere de zam geldi. İstanbul Minibüsçüler Odası Başkanı Kazım Bilge, “Minibüs üzerine 26 aydır zam almayan bir toplumuz. Çok mağdur olduğumuzu ileterek bize verilen sözler çok doyurucu olmasa da yüzde 15-20 gibi zamlarla bu sefer ki toplantının bitişi oldu. İndi-bindi 2 TL idi 2,5 TL oldu. Mesafelere göre 2,5 TL’lik yerler 3 TL oldu” şeklinde konuştu.

Dolmuş ücreti %24 zam yapıldı

Dolmuş taksilerde ise zam oranı yüzde 24 oranında oldu. İstanbul Taksi-Dolmuş Hizmetleri Derneği Başkanı Serkan Altınışık, “Bizlerle de aşağı yukarı yüzde 24’lük bir orandan taksi ile eşit bir şekilde zam olanağı sağlanacak. Kısa mesafe tarifemiz 3,30 olarak belirlenmiş oldu” ifadelerini kullandı.

Taksi ücretlerine %25 zam yapıldı

Taksilerde bundan böyle indi-bindi ücreti 13 TL oldu. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, “Bir iyileştirme oldu. Taksimetre ücretlerinde yüzde 25 oranında iyileştirme oldu, zam yapıldı. Taksimetre açılış ücreti 5 TL oldu. İndi-bindi ücretimiz 13 TL oldu. Kilometre mesafe ücretimiz bir kilometrede 2 lira 50 kuruş yazıyordu, bundan sonra kilometre başına 3 lira 10 kuruş yazacak” açıklamasını yaptı.

Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’ndeki (UKOME) toplantı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’ndeki (UKOME) toplantısında; okul servisi, minibüs, taksi ve dolmuş ücretlerinin yeni fiyat tarifesi belirlendi. İstanbul’da servis ücretlerine yüzde 13, minibüslere yüzde 20, taksilere ise 25 zam geldi.

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu UKOM’e temsilcisi, İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu, “Ulaşım camiasında en son iyileştirme 07.09.2017 tarihinde gerçekleşmişti. Ulaşım camiası olarak yaklaşık 24 aydır zam beklentimiz var, tarife iyileştirme beklentimiz var. Maalesef biz istediğimiz zammı alamadık. O kadar sevinçli değiliz. Ama bir iyileştirme oldu. Taksimetre ücretlerinde yüzde 25 oranında iyileştirme oldu, zam yapıldı. Taksimetre açılış ücretimiz 4 TL idi, 5 TL oldu. İndi bindi ücretimiz 10 TL idi 13 TL oldu. Kilometre mesafe ücretimiz 1 kilometrede 2 lira 50 kuruş yazıyordu, bundan sonra kilometre başına 3 lira 10 kuruş yazacak” şeklinde konuştu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*