İzmir için Tunç Soyer’den ”Gel, Gör, Koru”çağrısı

tunç soyer
tunç soyer

İzmir tarihinin en büyük orman yangınlarından birinin yaralarını birlikte sarmak için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Gel, gör, koru” diyerek tüm İzmirlileri Efemçukuru Devedüzü Mevkii’ne davet etti.

İzmirliler, Tunç Soyer’in çağrısına uyarak Seferihisar, Menderes, Urla, Karabağlar ilçelerine yayılan yangın yerinde toplandı. Halkın karar alma süreçlerine katılımını sağlamak amacıyla düzenlenen ve ilk üçü Kültürpark’ta gerçekleşen İzmir Buluşmaları’nın 4. bu kez İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in daveti üzerine “Ormanİzmir” başlığıyla yangın mahhalinde buluştu. Buluşmanın ardından ise dünyaca ünlü piyanist Gülsin Onay bir resital sergileyecek.

İzmirliler akın etti

Odatv yazarı Muzaffer Ayhan Kara da yangın yerindeki buluşmaya katıldı. Toplanma yerinden aktaran Muzaffer Ayhan Kara, çok sayıda İzmirlinin servis araçları, otobüsler ve özel araçlarıyla yangın bölgesine geldiğini ifade etti.

Orman yangını yerinde etkinlikler, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. İstiklal Marşı’nın ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer “Orman Ìzmir”in açılış konuşmasını yaptı.

Tunç Soyer’in açılış konuşması sonrasında forumda söz alacak uzmanlara geçildi. İlk olarak Ziraat mühendisleri odası YK üyesi Tevfik Türk söz alarak yangın yerindeki çalışmalarını anlattı ve devleti yönetenlerin bilgisizce açıklamalariyla kamuoyunu yanlış yönlendirdiklerini vurguladı. Türk, iyi bir planlama ve rehabilitasyon sonucunda ormanın kendisini zaman içinde yenileyebilecegini, yetkililerin önlemler ve dokunuşlarla yanlış yapmasının önemli olduğunun altını çizdi.

Tevfik Türk, konuşmasının sonunda ağaç dikiminin kolay olduğunu, İzmirlilerin gerekirse bir haftada bir milyon ağaç dikebilecegini, ancak önemli olanın eko-sistemi geri döndürmek olduğunu vurguladı.

Başkan Tunç Soyer, ikinci konuşmacıya söz vermeden önce yangın yerinde 1 metrekare bile imar izni vermeyeceğini belirtince yoğun alkış ve tezahüratla karşılandı.

Engelli vatandaşların da yoğun bir katılım gösterdiği forumda işaret dili anlatımı da yapılıyor. Katılımcıların sayısı binlerle ifade ediliyor.

Forum İzmir OMO Başkanı Sebahattin Bilge’nin konuşması sonrasında Tunç Soyer’in moderatörlügunde ilgiyle izlenerek sürüyor. CHP il yönetimi ve çok sayıda ilçe başkanı da foruma katılım gösterdi. İlk sözü Y. Orman Mühendisi Abdülkadir Özdemir aldı ve yangınla mücadele için oluşacak bir fonun teçhizat ve ekipman yanında yangına karşı eğitimde de kullanılmasını önerdi.

Buca Engelliler Derneği Başkanı Harun Kaya ve yangın yerinden Trazlı köyü sakini Ahmet Kaya da söz alarak yangına karşı eğitim ve orman köylerinde ekipman ihtiyacına vurgu yaptılar. Ardından Tunç Soyer, yangında seferber olan İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi’ne özel olarak teşekkür etti. Ayrıca etkinliğe CHP’li İzmir milletvekilleri Kani Beko, Tacettin Bayır ve Ednan Arslan’ın da katıldığı görüldü.

Tunç Soyer, etkinliği anbe an aktaran Odatv’ye Muzaffer Ayhan Kara aracılığıyla da teşekkür etti.

Forumda son olarak CHP genel başkan yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ve İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel söz aldı. Yücel, Baro olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesinin küllerinden yeniden doğma iradesinin sonuna kadar yanlarında olacaklarını belirtti.

Resitalin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi toplandı. Gündemdeki konular;

9 Eylül’de fuarda açılacak bağış kampanyasıyla oluşturulacak fonla orman yangını eğitimi, yanan bölgenin rehabilitasyonu sonrasında ağaçlandırması yapılacak. Buna göre, fuarda çok sayıda sanatçı ücretsiz konser verecek, giriş 10 TL olacak ve bağış olarak kaydedilecek. Bölgede bağı ve zeytinliği zarar gören 278 üreticinin zararının tazmini görüşülecek ve karara bağlanacak. İzmir’in 2020’de Avrupa yeşil başkenti adaylığı görüşülecek.

İzmir’de doğan her çocuk ‘Hoş geldin Bebek’ paketi içinde bir fidan dikilmesi görüşülecek ve karara bağlanacak.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*