Kentsel dönüşüm deprem kuşağında yer alan ülkemiz için önemli bir konudur. Kentsel dönüşüm ‘’6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi’’ başlıklı yasada detaylı olarak belirtilmiş bir projedir. 6306 Sayılı kanuna göre riskli yapı değerlendirmesi terimi ile sadece deprem bölgesindeki konutlar kast edilmez. Her türlü doğal afet riski altında bulunan bütün konutlar kanun kapsamına dahildir.
Kentsel dönüşüm çalışmaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sorumluluğunda yürütülüyor. Bu proje, bütün Türkiye sınırları içindeki riskli bina ve yapıları kapsıyor. İçinde bulunduğu bina hakkında bir şüphesi bulunan vatandaşların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na müracaat etmeleri gerekiyor.
Kentsel Dönüşüm Kredi Desteği
Kentsel Dönüşüm kredi desteği devlet tarafından sağlanıyor. Konutu riskli olduğu için kentsel dönüşüme giden vatandaş, konut kredisi çektiği takdirde kendisine devlet desteği ile birlikte kredi indirimi sağlanır.
Destek verilecek kredi indirim miktarı, inşa edilmesi planlanan binaya göre değişiklik gösterirse de ortalama 120 aylık geri ödemeli kredi çekildiğinde, yıllık yaklaşık % 4 oranında faiz indirimi uygulanır.
Kentsel dönüşüm kredisi veren bankalar şunlardır; Denizbank, Vakıfbank, ING, Garanti Bankası, Halkbank, Finansbank, Akbank, İş Bankasıdır.
Kentsel Dönüşüm Kredisi İçin İstenen Belgeler
- Tapu belgesi,
- Başvuru sahibine ait nüfus cüzdanı,
- Başvuru sahibinin gelir durumunu bildiren resmi belge,
- Riskli bina tespit raporu formudur.
Kentsel dönüşümden yararlanmak için;
En önce yapılması gereken işlem, kentsel dönüşüm kredisi için ‘’Riskli Bina Tespit Raporu ‘’ alınmasıdır. Kentsel Dönüşüm konusunda çalışma lisansı bulunan bir kuruluşa başvuru yapılır. Bu konuda lisans verme yetkisi bulunan tek resmi kurum Çevre ve Şehircilik Bakanlığıdır.
Başvurular kat malikleri tarafından yapılabildiği gibi, tek elden bina yönetimi tarafından da yapılabilir.
Kat malikleri ya da bina yönetimi, eski binayı yıkarak yeni binayı yapması uygun bulunan inşaat firması ile anlaşır.
Bahse konu firma ile kat malikleri ya da bina yönetimi arasında yazılı olarak hazırlanmış inşaat yapım sözleşmesi imzalanır.
Kredi desteği başvurusu, ilgili inşaat firmasının sahip olduğu belgeler ile birlikte yapılmalıdır. Kredi desteği verilmesine karar verecek resmi birim, firmanın belgelerinin uygun ve yeterli olup olmadığını incelemek isteyecektir.
Kredi müracaatı tetkik edilir. Kentsel dönüşüm kredisi için kişi başına ve konut başına 100.000 TL’den hesaplama yapılarak alınabilecek en yüksek destek rakamı 500.000 TL’dir.
Kentsel dönüşüm kredisi için müracaat edilen bankanın krediyi onaylaması beklenir. Banka kredisinin onaylanmasını takiben, kentsel dönüşüm kredi destek isteği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile paylaşılır. Bakanlık tarafından yapılan tetkik ve incelemeler sonucunda kredi destek isteği onaylandığı takdirde, faiz indirimi desteğinden yararlanılabilir.
Kentsel Dönüşüm Kredisi Geri Ödeme Koşulları;
Kentsel dönüşüm kredisi konut yapımında kullanılacak ise, geri ödeme için tanınan en uzun vade 120 aydır. İşyeri yapımında kullanılacak ise, geri ödeme için tanınan en uzun vade 84 aydır.
Kentsel dönüşüm kapsamında yeni yapılacak bina konut (mesken) olacak ise, devlet tarafından karşılanacak faiz indirimi % 4, yeni yapılacak bina işyeri olacak ise, devlet tarafından karşılanacak faiz indirimi % 3 olarak belirlenmiştir.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.