Müteahhitler A’dan H’ye kadar Sınıflara Ayrıldı

Müteahhitler
Müteahhitler

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sayıları 450 bini geçen müteahhit için başlatmış olduğu belgelendirme projesinde yeni adımlar atmaya hazırlanıyor.

Müteahhit sayısının giderek artması ve yeterliliği olmayan kişilerin inşaat sektörünü olumsuz etkilemesi üzerine çalışmalarını sürdüren bakanlık, sene sonuna kadar bin civarında yetki belge numarası iptal etmeyi planlıyor.
Geçtiğimiz aylarda özel sektörde faaliyet gösteren müteahhitlerin, iş yapabilmeleri için yetki belgesi numarası alma şartı getirilmişti. Alınan kararla birlikte belirli ekonomik ve mesleki yeterliliklere sahip olması gereken müteahhitlerin, üsteleneceği iş tutarının %10’u kadar teminat mektubu sunma zorunluluğu bulunuyor. Buna ek olarak yeni başlayacakları projenin de %25’i kadar yıllık ciroya sahip olmaları gerekiyor. Bu doğrultuda yapı belgesi numarası alan müteahhitler gruplara ayrılarak, bulunduğu grup çerçevesinde yeni iş alabiliyor.

Bakanlığın yapmış olduğu çalışmalar sonrasında müteahhitler A’dan H’ye kadar sınıflara ayrıldı.

A sınıfında; yer alan bir müteahhit yeni bir iş almak için son 15 yılda tek sözleşmede 90 milyon liralık iş yapması gerekiyor. Bu grupta yer alan kişiler, istediği metrekarede inşaat yapma hakkına sahip oluyor.

B sınıfında; yer alan ise yine son 15 yılda 65 milyon liralık iş ve 32 bin 500 metrekare iş yapması şartı bulunuyor.

H sınıfında; ise iş tecrübesi aranmıyor. Ancak bu firmalar tek ruhsatta bin metrekare inşaat yapabiliyor.
Öte yandan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, müteahhitleri dokuz gruba ayırırken, kentsel dönüşüm konusunda ayrıcalık tanıyacak.

B grubunda yer alan müteahhidin projesi kentsel dönüşüm kapsamındaysa, A grubundaki şartları sağlaması konusunda uyarılarda bulunulacak ve üst gruba geçmesini sağlanacak. Bu şekilde dönüşüm projeleri aksamamasıyla birlikte vatandaşın da mağduriyet yaşaması hedefleniyor. Bu konuda da bu yıl gelişmeler yaşanması beklenirken en az 5 bin kişinin sınıf değiştireceği belirtiliyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*