Özel Bankalarda Konut Kredisi Faiz Oranları Nasıl?

Özel Bankalarda Konut Kredisi
Özel Bankalarda Konut Kredisi

Kredi faizlerinin aşırı yükselmesi konut sektörünü derinden etkiledi. Konut satışları adete bıçakla kesilmişcesine birden durdu. İnşaat firmaları zor günler geçirmeye başlamışken, kredi faizlerinin aşırı yüksek olması sebebiyle vatandaşlar da ev almak için kredi çekemez oldular. Bu duruma çözüm olması açısından kamu bankaları geçtiğimiz günlerde konut kredisi faiz oranlarında büyük indirime gitti. Kamu bankaları 0.98 gibi çok düşük oralarda konut kredisi vermeye başlayınca hem konut sektörü hem de bankalar rahat bir nefes almaya başladı.

Bu durum özel bankaları da harekete geçirdi. Özel bankalar da birer birer konut kredisi faiz oranlarını düşürüyor. Bu gelişmeyle inşaat sektöründe konut satışları artarken, bankalardan kredi talepleri de hızlandı. Bu pastadan payını almak isteyen özel bankalar ise boş durmuyor. Konut kredisi çekmek isteyen vatandaşları kendi bankalarına yönlendirmek için kampanyalar düzenleyen özel bankalar da, konut kredi faiz oranlarında indirime gitti. Özel bankalar konut kredisi faiz oranlarını 1.34 seviyelerine kadar çekmiş durumda.

Özel Bankalarda indirime gitti.

Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıf Bank 5 Ağustos tarihinde başlattıkları konut kredisi faiz oranı indirimi kampanyası ile faiz oranını 0,98’e kadar düşürürken, taksit vadesini de 15 yıla kadar çıkardı. Konut kredisi çekmek isteyen vatandaşlara büyük oranda avantaj sağlayan bu kampanya ile konut kredisi başvurularında da büyük patlama yaşandı. Kampanyanın ardından sadece 1 haftalık süreçte 34.000 başvuru gerçekleşirken, 5,9 milyon lira kredi kullanıldı.

Özel bankalar da piyasada yaşanan bu hareketlilikten payına düşeni almak istiyor. Konut kredi faiz oranlarında indirime giden bazı özel bankalar, konut kredisi faiz oranlarını 1.47’den 1.34’e kadar düşürdü. Bu oranlarla 120 ay vadeli 100.000 lira konut kredisi çekmek isteyen bir vatandaş, eski orandan yani 1.47’den kredi çektiğinde 1.790 lira taksit öderken, yeni oran olan 1,34’ten kredi çektiğinde aylık ödemesi 1.680 liraya kadar düşüyor. Aynı şekilde 120 ay vadeli 300.000 lira kredi çekmek isteyen bir vatandaş ise 1,47 oranından kredi çektiğinde 5.350 lira taksit öderken, şu an 1,34 oranından kredi çekerse 5.050 lira ödeme yaparak aylık ödemesinde 300 lira kar etmiş oluyor.

Konut Satışlarını Olumlu Yönde Etkileyecek

Bankaların konut kredisi faiz oranlarında gerçekleştirmiş oldukları indirimler konut satışlarını ciddi manada olumlu yönde etkiledi. Ağustos ayında gerçekleşen konut satıları Eylül başında açıklanıyor. Eylül ayında açıklanacak rakamlarda da yukarı yönlü bir hareket gözlenmesi beklense de artış Eylül ayında gerçekleşen satışlarda olacak. Eylül ayında konut satışlarında rekor düzeyde artış bekleniyor. Faiz oranlarında yaşanan düşüş yatırımcıların gayrimenkule yönelmesini sağlıyor. Gayrimenkul uzmanları bankalar tarafından yapılan kampanyaların yanında, artan maliyetlere rağmen konut fiyatlarının halen düşük kalmasının da etkisiyle piyasada hareketlilik bekliyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*