Rayiç Bedel ne demek sorusu, bir çoğumuzun merak ettiği bir konudur. Her gün yeni konut projelerinin hızla katıldığı emlak dünyasında, bir taşınmazın ne değere sahip olduğunu anlamanın matematiksel yolu rayiç bedel hesaplamasıdır. Rayiç Bedel Piyasadaki arz-talep dengesinin sonucu olarak, bir malın sahip olduğu piyasa değerine rayiç bedel denir. Rayiç Bedel hesaplanırken, satın alacağınız ev ya da arsanın bulunduğu bölgede bulunan sosyal imkanlar ve taşınmazın merkeze olan uzaklığı belirleyici olur.
Rayiç Bedeli Neye Göre Belirlenir?
Rayiç Bedel Gayrimenkulün günümüz piyasa şartlarında alım-satım değeri olan rayiç bedelin kanunen tanımı: “Satılacak taşınmazların 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu veya 29/6/2001 tarihli ve 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hükümlerine göre tespit ve takdir edilen bedeldir.” Arz talep dengelerinden dolayı mahalle, sokak, ilçe, semt, ulaşım imkanları, pahalılık gibi etkenler rayiç bedelini etkileyen faktörlerdir.
Rayiç Bedeli Nasıl Ögrenebiliriz?
Rayiç Bedel konut, arsa gibi taşınmaz mallara sahip olanlar bu mallar için yapacakları satış işlemlerinde önemli bir unsurdur. Rayiç bedelini öğrenmek isteyen herkes e-devlet üzerinden öğrenebilir. Belediyeye ait sayfada da bu sorgulama yapılabilir. Gerekli olan bilgiler Mahalle, Cadde/Sokak adları ve yıldır. Bu bilgilerin girişlerini yaptıktan sonra sorgula butonuna basarak sorgulayabilirsiniz.
Rayiç Bedel Nasıl Hesaplanır?
Taşınmaz malın rayiç bedelini hesaplarken öncelikle er aldığı semtteki en az diğer üç gayrimenkulün metrekaresi ve rayiç bedellerinin bilinmesi gerekmektedir. Daha sonra hesaplama şu şekilde yapılabilir;
– Gayrimenkulün bulunduğu semtte metrekare başına kaç lira rayiç bedel olduğunu, diğer üç evin rayiç bedelinin toplamını, üç evin metrekare toplamına bölerek saptayabilirsiniz.
– Evin gerçeğe yakın rayiç bedelini, ilk aşamada bulduğunuz metrekare başına düşen bedelini, esas rayiç bedeli bulunmak istenen evin metrekaresi ile çarparak bulabilirsiniz.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.