Site ve Apartman Aidatlarında adalet yok!

Site ve Apartman Aidatları
Site ve Apartman Aidatları

Site ve Apartman Aidatları ev sahipleri ve kiracılar için önemli bir ekonomik yük oluşturuyor. Site ve Apartman Aidatları bazı sitelerde bin 200 liraya ulaştığını gösteriyor. Site ve Apartman Aidatları için Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz, aidatların kira bedelinden yüksek olamayacağı uyarısında bulunarak, “Yönetim planlarında 1+1 daire de 4+1 daire de eşit öder yazıyor. Bu adil değil ama yönetim planı bu, sistemin anayasası olduğu için uymak zorundayız” dedi.

Birçok sitenin yönetim planında 1+1 daire ile 4+1 dairenin aynı aidatı ödeyeceğine dair hüküm bulunduğuna dikkat çeken Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, bu gibi durumlarda site sakinlerinin 5’te 4 çoğunlukla yönetim planını değiştirebileceğini söyledi.

Site sakinleri yönetim planını değiştirebilir.

Site sakinlerinin toplanıp 5’te 4 çoğunlukla yönetim planını değiştirip adilane bir yönetim planı hazırlaması gerektiğini söyledi. Tüketicilerin bir ev ya da işyeri alırken tapu ve belediyeye giderek taşınmaz üzerinde takyidat olup olmadığına baktığına buna karşılık yönetim planını kimsenin okumadığına dikkat çeken Kiraz, “Oysa yönetim planları apartman ve site hayatının anayasası. Bu noktayı çok atladığımız için sorunlar ortaya çıkıyor” diye konuştu.

Vatandaşın kanuna ve yönetim planlarına yeterli ilgili göstermemesi nedeniyle haklarını bilmediğini ifade eden Ali Güvenç Kiraz, şunları söyledi:

“İşletme bütçesi, yani o binayla ilgili apartman görevlisi, güvenlik, ortak aydınlatma gibi sitenin günlük yaşamını sağlayan her türlü giderine ev sahibi de kiracı da dahildir. Ancak yatırım bütçesi taşınmazın kiracısını ilgilendirmeyen tarafıdır. Asansör değiştireceğiz, binamızı demirbaş malzemeler alacağız kiracı bu harcamaya katılmak zorunda değil. Örneğin havuz ve spor salonu gibi yerler ortak alan ama diyelim bir sinema salonu açmak istediniz veya bir bebek odası açılması kararı alındı. Bunlara burayı kullanmayan kimsenin katılma zorunluluğu yok. Buna dikkat edilmeli.”

6 ay içinde itiraz hakkı

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz, aidatların belirlendiği yönetim planlarının, Kat Malikleri Genel Kurulu’nda kabul edildiğini belirterek, “Kat Malikleri Genel Kurulu toplantılarına katılan bir toplum değiliz. Bu toplantılar önce 100 kişiyle başlıyor sonra 20’lere düşüyor. Yani 16-20 kişinin kararıyla belirlenen aidatlarla çok fazla insanı mağdur edebiliyor” dedi. Genel Kurul kararına 6 ay içinde itiraz hakkı olduğunu vurgulayan Kiraz, “Ancak istenilen aidat kaleminin çok usulsüz olması gerekiyor ki mahkeme iptal kararı versin. Bu nedenle mutlaka %51’i bulmak ve o genel kurula katılıp aidat oranlarını değiştirmek gerekiyor” dedi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*