Türkiye’de Arsa satın Alımlarında Artış

Türkiyede Arsa satın Alımları
Türkiyede Arsa satın Alımları

Türkiye’de Arsa satın Alımları 2019’un ilk 6 ayında sanayi ve lojistik yatırım işlemleri artış göstermeye devam ederken, arsa satın alımlarında yükseliş gözlemleniyor. Uluslararası ticari gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman and Wakefield tarafından hazırlanan “Türkiye Pazar Analizleri 2019 İkinci Çeyrek Raporu” ofis, perakende, sanayi ve lojistik pazarlarındaki son durumla ilgili önemli bilgileri ortaya koyuyor. Türkiye’de Arsa satın Alımları 2019 yılının ilk 3 ayında 2018’nin aynı dönemine göre cadde mağazaları ve ofis kiraları kura bağlı olarak yüzde 17.5’e varan oranlarda gerilemişti.

Gerilemenin aynı eğilimde sürdüğü ikinci çeyrek rapor sonuçlarına göre, Türkiye genelindeki ofis kiraları döviz bazında ortalama %11 düşerken, perakende pazarında da %22.5 civarı bir azalma gösterdi.

Rapora göre, sanayi ve lojistik yatırım işlemleri ikinci çeyrekte de artış göstermeye devam etti ve temel olarak birçok arsa satın alımları gerçekleşti. İkinci çeyrekte birincil sanayi ve lojistik kiraları, İstanbul’da geçen yılın aynı dönemine göre %8.3 düşerek 5.50 dolar oldu.

Fiyatlarda şok düşüş

Bu yıl ikinci çeyrekte (Nisan-Haziran dönemi), birinci çeyrekte olduğu gibi büyük çaplı bir yatırım gerçekleşmezken, perakende yatırım faaliyetlerinin artan satılık gayrimenkuller ile ivmelenmesinin beklendiği rapora göre; ikinci çeyrekte birincil perakende kiralarındaki metrekare fiyatları, Türkiye genelinde döviz bazında yaklaşık %22.5 civarında azaldı. AVM’lerde ana eğilimin, yeme-içme, eğlence ve rekreasyon alanları, eğitim gibi yeni fonksiyonlar yüklenerek yeniden yapılandırma temel gerekliliklerden olmaya başladı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*