Ekonomik krizde, varlık fonunda arsa skandalı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı ‘Varlık Fonu’ idaresi işadamı Ali Ağaoğlu’ndan büyük bedelle arsa aldığı iddia edildi. Ali Ağaoğlu’nun Ataşehir Finans Merkezi’ndeki yeri ‘Varlık Fonu’ tarafından 1 milyar 400 milyon TL’ye alındığı iddia edildi.
Sakarya Arifiye’deki tank palet fabrikasının 50 milyon dolarlık modernizasyonundan ötürü satılmasının gündemde olduğu bir dönem 1 milyar 400 milyon TL’lik arsa alımı tepkilere yol açabileceği düşünülüyor. Varlık Fonu’na arsa sattığı iddia edilen müteahhit işadamı Ali Ağaoğlu ise zaman zaman söylediği skandal sözlerle toplumda tepki toplayan birisi olarak biliniyor. Açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşayan işçi ve memurlara uygun zam oranı vermeyen AKP hükümetinin, bu türden bir arsa alımı uyguladığı ekonomi politikasının yanlışlığını ortaya koyduğu ifade ediliyor. Türkiye’nin büyük bir ekonomik krizden geçtiği bir dönemde böyle bir arsa alımı yapılması büyük bir skandala neden olacağı belirtiliyor.
İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesiyle ilgili son gelişmeleri anlattı.
TVF olarak İFM projesine dahil olduklarını doğrulayan Sönmez, projenin bir kısmına yatırım yapacaklarını ağustos sonunda duyurduklarını hatırlattı. Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez, projede ilk etapta inşaatın tamamlanması için müteahhit şirketlerle görüşmeleri hızlandırdıklarını ve her biriyle kamu yararını gözeterek rayiç bedellerin altında oldukça makul meblağlar üzerinden anlaşmalar yaptıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
”TVF olarak 1,3 milyon metrekarelik kullanılabilir alanı olan projenin yaklaşık 465 bin metrekarelik kısmını proje, hafriyat, arsa bedelleri ve bugüne kadar tamamlanan inşaat maliyetleri dahil olmak üzere 1,67 milyar TL karşılığında devralacağız. Ofis ve çarşı alanlarını içeren bu kısımlardaki 3 yüklenici firma ile anlaşmaları imzalıyoruz. İnşaatların bir an önce başlaması için Emlak Konut GYO ile birlikte ihale düzenleyeceğiz. En geç kasım ayında vinçlerin çalışmaya başlayacağının müjdesini şimdiden verebiliriz” dedi.
İstanbul Finans Merkezi, Türkiye’nin vizyoner projelerine katkıda bulunma ve yatırım yapma stratejimiz kapsamında değerlendirdiğimiz bir proje. İstanbul’un, 3 saatlik uçuş mesafesindeki bölgenin finans merkezi olarak konumlanmasında çok büyük öneme sahip olduğuna inanıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın vizyonu doğrultusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın desteği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, TOKİ ve Emlak Konut GYO’nun iş birliğiyle proje ilerliyor.
Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez’in İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesine ilişkin açıklamasındaki “stratejik yatırım” ifadesine dikkat çeken ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy, Twitter’dan bazı eleştirilerde bulundu.
Ulusoy’un paylaşımı şöyle: Stratejik yatırımın literatürde başka bir anlamı var. Stratejik yatırımlar, cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek ürünlerin üretimine yönelik, uluslararası rekabet gücümüzü artırma potansiyeline sahip stratejik önemi haiz yatırımlardır”dedi.
İlk yorum yapan olun