Başkentlilere Ulaşım müjdeleri

Başkentliler
Başkentliler

Başkent’in acil ulaşım reformuna ihtiyacı var

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Başkent’te hayata geçirecekleri ulaşım reformunu açıkladı. Ulaşım müjdelerini Avrupa Hareketlilik Haftası’nda açıklayan Başkan Yavaş, toplu taşıma araçlarında bisiklet taşımadan metro istasyonlarında ücretsiz otopark uygulamasına, elektrikli bisiklet kiralama hizmetinden bisiklet yoluna kadar birçok projeyi Başkentlilerle paylaştı.

Anıtpark’ta düzenlenen Haluk Levent konserini izleyen Başkan Yavaş, konser öncesi Başkentlilere ulaşım müjdeleri verdi. Konuşmasına Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında gerçekleştirilen etkinliklere Başkentlilerin yoğun katılım sağlaması nedeniyle teşekkür etti. Başkent’in acil ulaşım reformuna ihtiyacı olduğunu belirten Başkan Yavaş, “İklim değişikliğinin farkındayız. Ankara’yı artık araba odaklı değil insan odaklı ve çevreci bir şehir haline getirmek istiyoruz” dedi.

Ailelerin yürüyeceği yerlere, bisiklet yollarına, kent bilincini oluşturacak meydanlara ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Başkan Mansur Yavaş, “Otobanlardan kurtulmaya, trafik stresinden uzaklaşmaya, daha sağlıklı bir hayat yaşamaya ihtiyacımız var” diye konuştu.

Başkan Mnasur Yavaş, Başkentin ve Başkentlilerin ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan ulaşım müjdelerini şu şekilde sıraladı:

“Ankara’da her yıl yaklaşık 400 hemşehrimiz trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Bu sayıyı alınacak önlemler ve toplu taşımaya teşvik edecek projelerle bu dönem en az yarı yarıya indirmeyi hedefliyoruz. Hava kirliliği sınırı yılda ortalama 250 kez aşılıyor. Bunun en önemli sebebi araç trafiğinin yoğun olması. Biz, ulaşıma bakış açımızla halkımızın sağlığını koruyacağız ve sağlık harcamalarını da azaltacağız. Ankaralı her gün ortalama 36 dakikasını trafikte kaybediyor. Yapacağımız çalışmalarla bu süreyi yüksek oranda düşürüp vakit ve nakit kaybını engellemeyi hedefliyoruz. Spor yapan bir Ankara’yı inşa edeceğiz. Şehrin bisiklet altyapısının geleceğini şekillendireceğimiz sürdürülebilir ulaşım ana planına başlıyoruz. Hedeflerimizi bu planla takip edeceğiz. Bisiklet yolu projesinin teknik kısmı üzerine çalışıyoruz. Bir yıl içerisinde Ümitköy’den Tandoğan’a kadar pilot projemizin inşaatını tamamlamayı planlıyoruz. Yaklaşık 56 kilometre. Bu güzergâhtaki karbonmonoksit oranlarını dahi hesaplıyoruz. Bisiklet yol ağını tüm Ankara’ya yaymak için Dünya Bankası’ndan kredi talebimiz oldu. Kabul edilirse tüm şehri bisiklet yolları ile donatmak istiyoruz

Ankara’da elektrikli bisiklet işleteceğiz.

İlk aşamada pilot güzergâhta 17 istasyonda 400 bisikletle hizmet vereceğiz. Bisiklet aparatlı EGO otobüslerimiz hizmete girdi. Bir yıl içerisinde toplam 700 otobüsümüzü bisiklet taşımaya uygun hale getireceğiz. Metro istasyonlarımızın merdivenlerini ve vagonlarını bisiklet taşımaya uygun hale getiriyoruz. Bisikletlerini toplu taşıma araçlarında kullanabileceksiniz. Bu uygulamayı tüm metro hatlarında kullanmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yoğun saatler haricinde katlanabilir bisikletlerinizi otobüslerimizin içinde de taşıyabileceksiniz

Metrolar için ‘park et devam et’ sistemine geçiyoruz

Şehir merkezine araç sokmamak adına Metro istasyonlarımızda otoparklar yapmaya başlıyoruz. Toplu taşımayla seyahat edecekler bu otoparkları ücretsiz olarak kullanabilecek. Bu otoparkların sayısını sürekli olarak artıracağız.”

Avrupa Hareketlilik Haftası etkinlikleri kapsamında Kuğulu Park’tan başlayan Tunalı Hilmi Caddesi’nde devam eden ve Anıtpark’ta sonra eren yürüyüş etkinliğine de katılan Başkan Mansur Yavaş’a vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Cadde boyunca vatandaşları selamlayan Başkan Mansur Yavaş’a yürüyüşte; TBMM Meclis Başkan Vekili Levent Gök, Milletvekilleri, AB büyükelçileri, Avrupa Birliği Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, EGO Genel Müdürü Nihat Alkaş, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaşlar eşlik etti.

Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet de Avrupa Hareketlilik Haftası etkinliklerini sosyal medya hesapları üzerinden takip ederek, fotoğraf paylaşan ve fotoğrafları en çok beğeni alan vatandaşlara bisiklet hediye etti. Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası ve Haluk Levent konser verdi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*