Evi kira olan emeklilere devletten kira yardımı

Evi kira olan
Evi kira olan

Kiracı emeklilerin TOKİ’den ev alabilmesi için kontenjan

ayrılacak

Devlet tarafından emeklilere bayram ikramiyesi, promosyon gibi ek ödemeler ile destek sağlanıyor. Bunun yanı sıra kirada oturan emekliler için kira yardımı da gündeme geldi. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), kirada oturan emekliler için 2 ayrı talebi gündeme taşıdı. Bunun yanı sıra TOKİ tarafından emeklilere %25 kontenjan ayrıldı ve bu oranın %50’ye çıkarılması talep ediliyor.

Emekliler için iki talep

TOKİ emeklilere %25 konyenjan ayırıyor. TÜED tarafından bu oranın %50’ye çıkarılması talep ediliyor. Ayrıca TÜED tarafından ev sahibi olmayan emeklilerin gelirlerinin yaklaşık 600 lirasının kira ve ısınmaya gitmekte olduğunu belirterek emeklilere kış aylarında kira ve yakacak yardımı talep edildi. Enflasyon nedeniyle oluşan kaybın telafisi için seyyanen zam yapılmalı, emekli refahtan pay almalı” dedi.

Her ay yardım yapılacak

TOKİ her projedeki konutlarının yarısını emeklilere ayıracak, daha çok emekli ev sahibi olabilecek. Emekliler, kira yerine kendi evinin taksitini ödeyecek. Diğer taleple de emekliler kirada oturdukları süre boyunca kira yardımıyla rahatlayacak. TÜED, yaptıkları Emekli Profili Araştırması’nda, her 3 emekliden birinin kirada oturduğunu tespit ettiklerinin altını çiziyor.

TÜED Bakanlar kurulunun talepleri;

  • Emeklinin gelirinin yaklaşık 600 lirası kira ve ısınmaya gitmekte. Hükümetten talebimiz, kışın zorlu koşullarında emeklilere ‘kira ve yakacak yardımı’ yapılması.
  • Enflasyon nedeniyle oluşan kaybın telafisi için seyyanen zam yapılmalı, emekli refahtan pay almalı.
    Emekli aylıkları hesaplama sistemini belirleyen güncellenme katsayısı ile aylık bağlama oranı sosyal güvenliğin evrensel normuna göre yeniden belirlenmeli.
  • Dini bayramlar öncesinde emeklilere ödenen bin liralık bayram ikramiyeleri yıllık TÜFE oranında artırılmalı.

Dar Gelirliler İçin Kira Yardımı Şartları

Dar gelirliler için verilen kira yardımında bazı şartlara uygunluk sağlanması gerekmektedir. Dar gelirliler için kira yardımı şartları şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Başvuru sahibinin sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmaması gerekmektedir.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan dul, yetim ya da emekli maaşı alınmaması gerekmektedir.
  • Herhangi bir gayrimenkul ya da araç sahibi olunmaması gerekmektedir.
  • Başvuru sahibinin düzenli bir gelire sahip olmaması ve gelir testinin yoksulluk sınırının altında sonuçlanmış olması gerekmektedir.

Dar Gelirliler İçin Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Dar gelirliler için kira yardımı başvuruları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılmaktadır. Vakıflar kaymakamlık binalarının içinde bulunmaktadır. Bu sebeple çoğu kişi bu yardımı kaymakamlık kira yardımı olarak bilmektedir. Kira yardımı kaç ay verileceği ve ne kadar verileceği gibi konularda vakıf yetkilileri karar vermektedir.

Başvuru için gerekli olan evraklar ise şu şekildedir;

  • Kira yardımı için başvuru dilekçesi
  • T.C kimlik numarası yazan kimlik, ehliyet ya da benzerleri
  • Fakirlik belgesi (Muhtarlıktan alınacaktır.)
  • Dar Gelirliler İçin Kira Yardımı Başvurusu Değerlendirmeleri
  • Gerekli belgelerle birlikte başvuru yapıldıktan sonra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yetkilileri başvuru sahibinin ekonomik durumu hakkında araştırma yapmaktadır.
  • Daha sonra başvuru sahibinin evi ziyaret edilmektedir.
  • Gerekli tüm incelemeler ve ev ziyareti sonrası raporlar hazırlandıktan sonra, bu raporlar mütevelli heyetine sunulmaktadır.

Heyet incelemelerini yaptıktan sonra kira yardımı yapılıp yapılmayacağı konusunda karar vermektedir. Bunun yanı sıra yardımın ne kadar süre yapılacağı ne kadar yapılacağı şeklinde kararlarda mütevelli heyeti tarafından verilmektedir. Karar verildikten sonra eğer olumlu ise ilgili yardım başvuru sahibine aylık olarak ödenecektir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*