Evin Değerini Düşük Gösterenlere Ağır Ceza Geliyor

Evin Değerini Düşük Gösteren
Evin Değerini Düşük Gösteren

Ev alıp satarken, daha az tapu harcı vermek için evin değerini düşük gösterenler, eksik beyanda bulunanlar tek tek belirleniyor. Banka hesapları, kredi başvurusu, evin satış ilanı üstünden gerçek değer tespiti yapılıyor. Eksik beyanda bulunanlara harcın %25’i kadar vergi cezası kesiliyor.

Gayrimenkul alım satımında gerçek satış değerini bildirmek zorunludur. Emlak Alım-satımı yapanlar, emlak rayiç bedelinden (belediyelerden öğreniliyor) az olmamak üzere satış değeri üstünden tapu harcı veriyor. Fakat bazı uyanıklar, gerçek satış değerini değil de yalnızca rayiç bedeli beyan ediyor. Bu şekilde daha az tapu harcı yani vergi ödüyorlar.

Tapu harcını, alıcı da satıcı da ödüyor.

Normalde tapu harcı binde 20. Fakat 31 Aralık’a dek gerçekleştirilen vergi indirimiyle bu oran binde 15 olarak uygulanıyor. Örneğin; 100 bin liralık bir ev için alıcı da satıcı da ayrı ayrı bin 500 lira (toplam 3 bin lira) harç veriyor. Bir de alıcı döner sermaye bedeli (128 lira) ve ilave hizmet bedeli (17,50 lira) ismi altında 145,50 lira daha harç veriyor.

Eksik Beyanın Belirlenmesi durumunda %25 ceza 

Satış bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması durumunda tapu harcının bu gerçek devir bedeli üstünden hesaplanarak ödenmesi gerekir. Evraklar teslim edilirken bildirilen satış tutarı, daha sonra değiştirilemiyor. Eksik beyanın belirlenmesi durumunda, aradaki fark üstünden hesaplanan harç, hem alıcı hem de satıcıdan alınıyor. Ayrıca, iki tarafa da harcın  %25’i kadar vergi cezası kesiliyor.

Tapu harcını düşük gösterenler, Maliye’nin yaptığı incelemeler neticesinde büyük cezalarla karşı karşıya kalıyor. Önceden yalnızca bankalardan konut kredisi alanalar için takip yapılabilirken artık nakit olarak ev alanlar da rahatlıkla belirleniyor. Aynı apartmanda oturanların ödediği harçlar karşılaştırılıyor, evin satılığa çıkan ilanları takip ediliyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*