İnşaat Sektörü Toparlanıyor

İnşaat sektörü
İnşaat sektörü

İpotekli konut satışı arttı

2019 başından bu yana azalış eğiliminde olan konut satışları, ağustosta, ipotekli konut satışlarında görülen artışın etkisiyle artış oldu. Toplam satışlar yıllık %5 artarak, 110 bin adede yükseldi. İpotekli konut satışları ise, mutlak olarak 21 bin adet artarak 34 bine ulaştı.

Konut kredileri faiz oranlarındaki düşüş, satışları destekliyor. Akbank kaynaklı aşağıdaki grafik, konut kredisi faiz oranları (% akım, 4 haftalık ortalama) ile konut kredilerindeki yıllık % değişimi gösteriyor. Konut piyasası verilerinin detayına bakıldığında; Temmuz 2018’den bu yana düşüş gösteren ipotekli konut satışlarının, ağustosta arttığını görüyoruz. Satışlar, Ocak-Ağustos döneminde ise %47 azalışla 130 bin adet olarak gerçekleşti. İpotekli konut satışları dışındaki diğer konut satışlarında ise, ağustosta %17 azalış görüldü.

Konut kredisi faiz oranları 4 haftalık ortalamalara göre, eylülün ilk haftasında; %13’ler seviyesine geriledi. 2019 başında %28’ler seviyesinde idi. Konut kredilerinde yıllık azalış da %8’lere gerilemiş durumda. Haftalık bazda bakıldığında ise son üç haftadır artış görülüyor. Konut fiyatlarında yıllık artış haziranda %1.7 iken, temmuzda %3.5 oldu. Ancak enflasyondan arındırılarak bakıldığında, %11 azalış görülüyor.

İkinci el konut satışları ağustosta yıllık %13.5 artarken, Ocak-Ağustos döneminde %9 azalarak 426 bin adede geriledi.

Birinci el konut satışları ağustosta yıllık %21, Ocak-Ağustos döneminde %30 azalışla 284 bin adede geriledi.

İnşaat maliyet endeksinde, gerileme sürüyor. Haziranda yıllık artış %25’ten %21’e geriledi. Eylül 2018’de, yıllık artış %39.66’ya kadar yükselmiş idi. İnşaat sektörü güven endeksinde kademeli iyileşme sürüyor: Ağustosta endeks 55.5’e yükseldi. Mayısta endeks 49.8 ile, endeksin başladığı 2011 yılından bu yana en düşük seviyesine gerilemiş idi.

İnşaat sektörü istihdamı ise, onaltı aylık düşüşün ardından, haziranda aylık 12 bin kişi artış gösterdi. Haziran ayı itibarıyla sektörde toplam istihdam edilen kişi sayısı 1.55 milyon kişi oldu.

İpotekli konut satışlarındaki artışın ve inşaat sektöründeki hareketliliğin devam edeceği bekleniyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*