Kentsel dönüşüm adı altında büyük rant

Kentsel dönüşüm
Kentsel dönüşüm

Deprem Fonu Çar-Cur edilmiş

İstanbul’da gerçekleşen 4.7’lik depremin ardından dün de Marmara Denizi’nde 3.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Peşpeşe olan depremlerde can ve mal kaybı yaşanmadı ancak ‘büyük deprem’ sorununu tekrar gündeme getirdi. Gerekli önlemlerin hala alınmadığını, belirten uzmanlar kentsel dönüşüm adı altında yoksulların yurtlarından edilerek şehrin dışına itildiğini ifade etti.

Ecevit döneminde ‘deprem vergisi’ adıyla toplanan parayla duble yol yapılmasına kadar bir çok konuya değinen uzmanlar, büyük depreme hazırlıksız olduğumuzu ifade etti. Peş peşe gelen depremlerin büyük depremin beklendiği fay üzerinde olduğunu ifade eden uzmanlar, fayın gerildiğine dikkat çekti. 1999 Depremi’nde yönetimde olan Ecevit deprem vergisi koymuştu. Daha sonra öğreniyoruz fon çar çur değilmiş. Bu konuda hiçbir siyasi parti bunun peşine düşmedi. Halk da bunu sorgulamadı. Sorgulamayan bir halkla, muhalefetle karşı karşıyayız.

Kadıköy’de eski gecekondu alanları yıkıldı. Hemen hemen tamamı yıkıldı. Ama yerine gökdelenler yapıldı. Buralardaki insanlar ellerine verilen küçük paralarla kentin dışına itelendi. Yani İstanbul dışında yerlere gönderildiler. Ben buna kentsel öteleme diyorum. Oradaki insanlar kentin daha ucuz yerlerine taşınmak zorunda kaldılar. Çünkü ancak o kadarına güçleri yetti. Müteahhitler evleri yıktı. Yoksulların arazilerini ele geçirdiler.

Kamusal alanlarda iktidara yakın isimler büyük iş merkezlerini kurdular. Bunlara göz yumuldu. Kentsel dönüşüm, deprem bahane edilerek eski alanlar yıkılıp gökdelenler yapıldı. İstanbul’da Yeditepe’nin silüeti bozuldu. Bu yıllarca korunmuştu. Büyük yapılar kurulmaya başlandı ve bunların hepsi kentsel dönüşümmüş gibi gösterildi. Kentsel dönüşüm için krediler verildi ancak krediler bireysel çıkarlar olarak kullanıldı.

İki gün önce meydana gelen depremin ilk kırılması beklenen fay hattı üzerinde olduğunu ve depremin bu hatta gerilime yol açtığını ifade eden Prof. Dr. Naci Görür “İki gün önce olan deprem ilk kırılacak olan fayın en batı ucunda oldu. Bu yüzden büyük depremi tetikledi. Ama tetikleme küçük bir şeyse bununla fay kırılmaz. Fayın daha da gerilmesine sebep oldu. Bu 4.6’lık bir deprem. Açığa çıkardığı enerji bence küçük. Büyük fay hattında enerji birikimi fazla. Bu enerji onun üstüne eklendiğinde suyu taşıran sonra damla olursa harekete de geçirebilir” dedi.

TUBİRAK ve DPT’ye Marmara’nın tabanına sabit gözlem istasyonu kurmak için proje yaptıklarını ancak AB tarafından desteklenmesine rağmen reddedildiğini söyledi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*