Kentsel dönüşüm kapsamında yarından itibaren yeni döneme giriliyor. Kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesinin ardından Türkiye’de bir çok şehrin çehresi değişti. Kentsel dönüşüm kapsamında vatandaşlar yaşanabilir kentlere kavuştu.
21 Haziran’da yürürlüğe giren 6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası’na göre, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesiyle dönüşüm projesi geliştiren müteahhitler, 2 Eylül’den itibaren inşaatlarını tamamladıkları oranda, arsa sahiplerinin onayı ve belediyenin izniyle satış yapabilecek. Yasayla müteahhitlere, proje maliyetinin yüzde 10’una kadar teminat gösterme zorunluluğu da getirildi.
Riskli yapıların yenilenmesinde veya riskli alanlarda yapılan inşaatlarda müteahhit, kendi payına düşen bağımsız bölümü belediye veya il özel idaresinden inşaatın ilerleme seviyesine göre satabilecek.
Belediye satış için inşaatta inceleme yaparak tamamlanma oranını tespit edecek ve bu oranın %10 altına denk gelecek şekilde bağımsız bölüm satışına onay verdiğini tapu müdürlüğüne bildirecek.
Müteahhitin satış için arsa sahiplerinin tamamının onayını alması gerekecek.
Arsa sahipleri onay vermeleri halinde tüketicilerin uğrayacakları zarardan müteahhitle birlikte sorumlu olacak.
Riskli yapılarda belediye veya il özel idaresine maliyetin %10’u kadar teminat verilmesi zorunlu olacak.
Riskli alanda inşaat alanı 50 bin metrekareye kadar olan yapılarda maliyetin %10’u, 50 bin-75 bin metrekare arası yapılarda maliyetin %8’i, 75 bin-100 bin metrekare arası yapılarda maliyetin %6’sı, 100 bin metrekarenin üstü yapılarda maliyetin %4’ü kadar teminat vermesi zorunlu olacak.