Hürriyet Emlak ve Sahibinden sitelerinin başı çekmektedir. Yeni bir eve taşınmanın ilk ve belki de en “eğlenceli” adımlarından biri ev bakmaktır. Bu aşama uzun bir süre içinde yaşayacağımız evin her odasını didik didik incelediğimiz, ne kusuru olabilir diye saatlerce fotoğraflara baktığımız aşamadır.
Bu işlemi çok değil, yaklaşık 15 sene önce emlakçı emlakçı gezerek, her eve bizzat kendimiz gidip, görerek gerçekleştiriyorduk. Ev arsa otomaobil vs alırken en cok intenet sitelerinden arama yapıyoruz. gelişen çağla birlikte emlak sitelerinin sayısı oldukça arttı, artık almak istediğimiz evi kolaylıkla bulabiliyoruz.
En iyi emlak siteleri:
Hürriyet Emlak
Sahibinden
Zingat
Emlakjet
Trovit
Airbnb
kiralık ve satılık üzerine yoğunlaşan platformlar olduğu gibi kısa süreli kiralama yolunu seçen siteler de bulunacak.
Sahibinden.com
Sahibinden.com, 2000 yılında kurulduktan sonra zamanla Türkiye’nin en büyük e-ticaret sitelerinden biri haline geldi. Yani sitede bulunan tek hizmet emlak değil. Ancak bu sizi yanıltmasın, ülkemizde emlak anlamında en geniş veritabanına sahip platformlardan birisi “Sahibinden.com”.
Sitede Türkiye genelinde 700 bine yakın kiralık ve satılık ev anlık olarak bulunuyor. Tabii, sitenin adından da anlaşılabileceği üzere bu evleri çoğunlukla direkt olarak sahipleriyle anlaşarak kiralıyor ya da satın alıyorsunuz. Yani araya bir emlakçı girmesi söz konusu değil.
Sahibinden.com’a sadece emlak odaklı olmadığı için bir parantez açmak gerekiyor. Site o kadar geniş çaplı ki, ikinci el ticari araçlardan tutun, Volkswagen Golf, Doğan slx, Caddy, Honda Civic, Renault Megan 1 ve Megan 2’ye kadar satılık araba ilanları bulunuyor. Dilerseniz Sahibinden’in emlak kategorisindeki ilanlarına buradan ulaşabilirsiniz.
Hürriyet Emlak
Hürriyet Emlak sektöre 2006 yılında girenler arasında. Sitelerinde bulunan 170 çalışan, aylık 7 milyon kullanıcı sayısı ve 1 milyona varan ilan iddialarıyla, Türkiye’nin en büyük emlak sitesi konumundalar. Rakiplerinden farklı olarak sitelerinde güncel emlak endeksine ve konut kredisi gibi bilgilere ev sahipliği yapması da başka bir artı. Bunun dışında, burada da her emlak sitesinde olduğu gibi istenilen kriterler belirtildiği takdirde ihtiyaca uygun konutlar bulmak mümkün.
Kısa süreli süreli kiralamalar için: Airbnb
Airbnb, listemizde yer alan şirketler arasında global olan nadir kuruluşlardan. Ağustos 2008’de ABD’de pazara giren firma, an itibarıyla 192 ülkede, 33 bin şehirde, 800 binin üzerinde kiralık mekan seçeneğine sahip. Sitenin kullanımı da oldukça basit.
Ana sayfaya geldikten sonra tek yapmanız gereken şey bir konum, giriş ve çıkış tarihi ve misafir sayısını ve misafir türünü seçmek. Sonrasında karşınıza çıkan sonuçları filtreler aracılığıyla belirli bir fiyat aralığında görüntülemek, odadaki yatak sayısını, banyo sayısını, mutfak ve ısınma gibi olanakları sınırlayabiliyorsunuz.
Uzun süreli kiralamalar ve satın almalar için; Trovit
Trovit 2006 yılında İspanya’da kuruluşunun ardından, 2016 yılında 51 üllkede faaliyet gösterecek noktaya gelmeyi başaran bir şirket. Üstelik site, yalnızca ev ilanları için kullanılmıyor. Araba ve iş ilanı için de kullanılan bir platform.
Evler için kullanılan arayüz oldukça sade ve sonuç odaklı. Öncelikle kiralık mı yoksa satılık mı ev aradığınızı seçerek, bir konum yazıyorsunuz. Sonrasında çıkan sonuçları belli bir fiyat aralığında, oda ve banyo sayısına göre ve konut tipine göre sıralayabiliyorsunuz.
Zingat
Zingat, 2015 yılında REIDIN ve Doğuş Grubu ortaklığıyla hayata geçirilmiş bir proje. İsminin hikayesi ise bir hayli enteresan. Zingat kelimesi. sayılamayacak miktarda anlamına gelen “zilyon” ve Macarca’da “emlak”, Endonezyaca’da “bilgi”, Filipince’de de “güven” anlamına gelen “ingat” kelimelerinin birleştirilmesinden elde edilmiş.
Gelelim sitenin tasarımına. Siteye girdiğiniz zaman sizleri konut tipini ve konumunu seçebieceğiniz bir arama çubuğu karşılıyor. Yaptığınız arama sonucunda, rakip sitelerine göre biraz daha süslü bir tasarımla gösterilen konutların, fiyatları ve oda sayısı gösteriliyor. Sonrasında ise sitede yer alan filtrelerle türlü kısıtlamalara gidilebiliyor.
Emlakjet
Emlakjet, 2006’da kuruluşundan sonra 2014 yılında iLab Holding bünyesine katılan bir kuruluş. iLab Holding, kariyer.net, sigortam.net, arabam.com ve hangikredi.com gibi sitelere yatırım yapmasıyla internet sektöründe gittikçe büyüyen bir şirket.
Emlakjet’in şu anda 500.000 ilan, aylık 5 milyon ziyaretçi ve yüzü aşkın çalışanı bulunuyor. Sitenin veritabanında bulunan birçok ilan arasında, belirli bir metro durağına yakınlığını belirterek de ayrıntılı arama yapabildiğiniz bir arama kutucuğu bulunuyor.
Milliyet Emlak neden yok?
Milliyet emlak an itibarıyla emlak hayatına bir dergi olarak devam ediyor.