Salda Gölünü Ziyaret Eden Emine Erdoğandan Açıkladı.

salda gölü
salda gölü

Burdur’da bir miting düzenleyen Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, tüm yasal statülerine rağmen korunamayan Salda Gölü’yle ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Salda Gölü’nün ÖÇK alanı ilan edileceğini ve kıyısında bir de millet bahçesi yapılacağını duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından Salda Gölü Türkiye’nin gündeminden düşmedi.

Salda Gölü kıyısında yapılmak istenen millet bahçesine yönelik kamuoyundan gelen tepkilerin ardından bölgede inceleme yapan Emine Erdoğan, projeyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan bilgi aldı.

Emine Erdoğan, projenin çok güzel bir girişim olduğunu belirterek, “Halkımız buraya geldiği zaman arabalarını gölün dibine kadar çekmeyecekler. İhtiyaçlarını giderebilecekleri, yemek yiyebilecekleri belki ufak bir restoran, işte duş alabilecekleri bir yer. Buraya zarar vermeden tahta veya taştan yapılan basit yerler olacak, diye bakanımız söyledi. Ben de kendisine güveniyorum ve tebrik ediyorum” diye konuştu.

TOKİ İHALE YAPTI, VATANDAŞLAR DAVA AÇTI

Geçtiğimiz Mart ayında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile ÖÇKB (Özel Çevre Koruma Bölgesi) ilan edilen Salda Gölü’nde 31 Temmuz’da ise TOKİ eliyle millet bahçesi ihalesi gerçekleştirildi. Yeşilovalı 5 vatandaşın iptali istemiyle yargıya taşıdığı ihaleyle ilgili dava süreci devam ediyor. Kamuoyunda da büyük bir tepkiyle karşılanan millet bahçesi projesiyle ilgili geçtiğimiz ay açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Bakanlığımızın bölgeyi geçmişteki hoyrat kullanımından korumak için samimi bir gayret içinde olduğuna inanıyorum. Milletimizin ortak hassasiyetlerinin gözetilmesi için ben de konunun takipçisi olacağım” ifadelerini kullanmıştı.

Açıklamanın ardından ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurumun daveti üzerine Salda Gölünde incelemelerde bulunan Emine Erdoğan, Bakan Kurum’dan bilgi aldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Emine Erdoğan’ı bilgilendirmesinin ardından gazetecilere de proje hakkında bilgiler aktardı. Bakan Kurum, “Öncelikli olarak 14 Mart 2019 tarihinde Cumhurbaşkanımızın onayı ile 44 kilometrekare olan göl yüzeyini, biz 7 kat artırarak 295 kilometre kare ÖÇK ilan ettik. 5998 hektar olan sit alanını, 8 bin 500 hektara çıkardık. Amacımız bu bölgede yapılaşmaya müsaade etmemek” diye konuştu.

500 METRE İÇERİSİNDE YAPILAŞMAYA İZİN VERMEYECEĞİZ

Salda Gölü sahiline araçların girmesini engellemek amacıyla Valilik eliyle düzenlemeler yapıldığını dile getiren Bakan Kurum, kıyı ile kanar arasındaki 500 metre içerisinde hiç bir şekilde yapılaşmaya izin verilmeyeceğini söyledi.

Salda Gölü kıyısındaki incelemesinin ardından konuşan Emine Erdoğan ise şunları dile söyledi;

“Öncelikle cennet ülkemizin cennet köşelerinden biriyle ilk defa karşılaşıyorum. Gerçekten çok duygulandım, çok beğendim, herkesin gelip görmesini tavsiye ediyorum. Ama bize ‘Burası bakanlık eliyle kötü bir hale getirilecek’ diye söylendi. Ben de bakanıma bunu bildirdim. Dedi ki; ‘asla böyle bir şey yok. İsterseniz sizi davet ediyorum Salda Gölüne, birlikte gezelim. Önceki ve sonraki halini size göstermek istiyorum’ dedi. Gerçekten gördüm ve çok mutmain oldum. Bütün halkımızın da mutmain olmasını tavsiye ediyorum. O halden bu hale gelişi çok güzel bir girişim. Tebrik ediyorum bakanlığımızı.”Gerekirse 500-600 metre geriye çekilebileceğini de belirten Erdoğan, gölün beyaz kumsalının her yerde aynı ölçüde olmadığına dikkat çekerek “Daha dar yerler vardır, daha geniş yerler var. Ona göre daha genişleyip, daha daralabilir belki de. Yani halkımız buraya geldiği zaman arabalarını gölün dibine kadar artık çekmeyecekler. İhtiyaçların giderebilecekleri, yemek yiyebilecekleri belki bir ufak restoran, işte duş alabilecekleri bir yer. Buraya zarar vermeden tahta ve ya taştan yapılan basit yerler olacak diye, bakanımız söyledi. Ben kendisine güveniyorum ve tebrik ediyorum” diye konuştu.

Salda Gölüne bir pelikan bırakan Emine Erdoğan, gazetecilerin ne hissettiği yönündeki sorusuna ise “Ne güzel bir hayvan. Gerçekten çok güzel. Bu özelliğini de burada keşfetmiş olduk. Ben bilmiyordum. Pelikan görmek isteyenler de buraya gelip onları da görebilirler” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*