Türkiye’nin ilk altyapı galeri sistemi İzmir’de olacak

Türkiye'de alt yapı
Türkiye'de alt yapı

İzmir Büyükşehir Belediyesi sokaklardaki çukurlara son verecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Uzundere’deki 32 hektarlık kensel dönüşüm bölgesinde hayata geçireceği projeyle Türkiye’de bir ilke daha imza atacak. İnşaat aşamasına gelen “altyapı galeri sistemi” ile atık su, içme suyu, yağmur suyu, elektrik ve veri hatları yer altındaki galeri içinde toplanacak.

Bu proje ile nakil hatları ve kanallarda meydana gelebilecek arızalar galeri içine girilerek, asfalt kazılmadan, kaldırımlar bozulmadan tamir edilebilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “yüzde yüz uzlaşı ve yerinde dönüşüm esası” ile Uzundere’de yürüttüğü kentsel dönüşüm çalışmalarında önemli bir aşamaya gelindi.

İhalesi tamamlanan ve yükleniciye yer teslimi yapılarak inşaat aşamasına gelen Altyapı Galeri Sistemi ile atık su, içme suyu, yağmur suyu, elektrik ve veri hatları yer altındaki galeri içinde toplanacak. Bu proje ile elektrik nakil hatları, atık su, içme suyu ve yağmur suyu kanallarında arıza çıkması halinde tüm aksaklıklar galeri içine girilerek, asfalt kazılmadan, kaldırımlar bozulmadan tamir edilebilecek. Altyapı tünel sistemiyle ihtiyaç duyulan tüm müdahaleler sistem içerisinden gerçekleştirilecek, çevreye rahatsızlık verilmediği gibi trafik de aksamayacak. Bu model diğer kentsel dönüşüm alanlarına da entegre edilecek.

Kameralar ile izlenecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştireceği Uzundere’deki galeri sisteminin ilk bölümü 240 metre uzunluğunda, 5,5 metre genişliğinde ve 3,5 metre yüksekliğinde olacak. Aynı galeri içerisinde birbirinden bağımsız üç bölgede, elektrik hatları, iletişim hatları ve atık su-yağmur suyu-içme suyu hatları yer alacak. Galeri içerisinde imalat, bakım, temizlik gibi işlerin yapılabilmesi için gerekli araç ve ekipmanların çalışabileceği hareket koridoru ile yangın, taşkın gibi olumsuz durumlarda müdahale veya kaçış için uyarı sistemleri de bulunacak. Sistem içerisindeki tüm bölgeler kameralarla izlenecek, gerekli durumlarda galeri güzergahı ek galerilere entegre edilebilecek.

Uzundere 2. etapta altyapı çalışmaları başlıyor

Altyapı galeri sisteminin yanı sıra, ihalesi yapılan bölgede yer alan Yurtoğlu Deresi de mevcut dere boyutları taşkın durumu göz önüne alınarak yeniden projelendirildi ve inşaat işine dahil edildi. Uzundere 2. etaptaki ada dışında kalan yeni altyapı işleri de bu iş kapsamında gerçekleştirilecek. İnşaat yapılacak bölgelerde bulunan yapıların tahliyesi devam ediyor. Yüklenici firma tahliyelerin ardından yıkım işlerine başlayacak ve iş programı doğrultusunda inşaatları tamamlayacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin ürettiği değerin adil paylaşımını esas alan ve odağına vatandaşın menfaatlerini koyan bir anlayışıyla Uzundere, Örnekköy, Ege Mahallesi, Gaziemir Aktepe-Emrez, Bayraklı, Ballıkuyu ve Güzeltepe olmak üzere kentin yedi ayrı bölgede 308 hektarlık alanda kentsel dönüşüm çalışmaları yürütüyor. Uzundere projesinde 1. etap tamamlandı. 2. etap çalışmaları kapsamında 67 bin metrekarelik inşaat alanına sahip 434 konut ve 40 işyerinin inşaatı da 2020 yılının ilk yarısında tamamlanacak. 112 bin metrekarelik inşaat alanına sahip Uzundere’deki 3. etap için ise ihale hazırlığı sürüyor.

Örnekköy Kentsel Dönüşüm Alanı’nda ise 3 bin 520 adet konut ile 338 adet işyeri yapılacak. 1. etapta inşaatı devam eden 130 konut ile 13 işyerinin inşaatı 2020 yılının ilk yarısında tamamlanacak. Projenin 2, 3 ve 4. etapları için de ihale hazırlığı sürüyor. Gaziemir Aktepe-Emrez mahallelerinde ise yaklaşık 10 bin konut-işyeri-ofis üretilecek. 82 bin metrekarelik inşaat alanına sahip 1. etap için ihale hazırlığı devam ediyor. Yaklaşık 3 bin 200 kişinin yaşadığı Ege Mahallesi’nde de yerinde dönüşümü sağlamak için ihale hazırlığı başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bayraklı ve Ballıkuyu dönüşüm alanlarında hak sahipleriyle uzlaşma görüşmeleri devam ederken, Çiğli Güzeltepe kentsel dönüşüm alanında da proje çalışmaları yapılıyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*