Büyük İstanbul depreminden en çok hangi ilçeler etkilenecek?

Büyük istanbul
Büyük istanbul

İstanbul’da geçtiğimiz hafta meydana gelen 5,8’lik depremin ardından gözler bir kez daha şehirdeki binaların durumuna çevrildi. Türkiye genelinde yenilenmesi gereken 6,7 milyon yapı bulunuyor. Söz konusu yapıların yenilenmesi için kentsel dönüşümde süreçleri hızlandıracak yeni bir döneme giriliyor.

Şehir genelinde eski birçok bina bulunurken İstanbul’un en yaşlı ilçesi olarak ise Beyoğlu göze çarpıyor. Ortalama 28 yıl ile en yaşlılar arasında ikinci ilçe durumunda bulunan Fatih’in durumu ise uzmanları daha çok korkutuyor. Fay hattına yakın olması nedeniyle Fatih’in daha büyük risk altında bulunduğunu söyleyen uzmanlar, olası bir depremde en fazla etkilenecek yerlerin başında geldiğini belirtti. 7,4 büyüklüğündeki büyük Marmara depreminin ardından İstanbul, 20 yıl sonra şiddetli bir deprem ile bir kez daha sallandı. Merkez üssü Silivri olan 5,8’lik deprem mega kentte büyük panik yaşattı. Can kaybının olmaması en büyük teselli olurken, korkutan deprem İstanbul’daki yapıların durumunu da bir kez daha gündeme getirdi.

İstanbul’da son depremin meydana geldiği fay enlemi

Fay Hattına yakın bölgelere öncelik verilecek
11. Kalkınma Planı’nda da yer alan detaylara göre; her şehre ayrın bir dönüşüm projesinin hazırlanıp hayata geçirileceği yeni süreçte, acil dönüştürülmesi gereken yerlerin tespiti için çok ölçütlü değerlendirme sistemi uygulanacak, fay hatlarına yakın yerlere ise dönüşümde öncelik verilecek.

Riskli Yapılar tespit edilecek
Bu kapsamda İstanbul Valiliği tarafından geçtiğimiz şubat ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte 39 ilçe belediyesine gönderilen yazılarda en riskli yapıların tespitlerinin yapılması istendi. Belediyeler tarafından ilçe bazında yapılacak tespitlerin ardından her belediyenin kendi kentsel dönüşüm planını hazırlayarak bakanlığa sunması bekleniyor. Bakanlığın onayı ve çeşitli finansman desteklerinin de devreye alınmasıyla birlikte dönüşüm seferberliği de başlatılmış olacak.

Finans Desteği sağlanacak
Burada ise hem özel sektöre hem de belediyelere, kredi ve faiz gibi gerekli tüm finansman desteği de sağlanacak. Geçtiğimiz Mart ayında devam eden Emlak Bankası ise bu noktada devreye girerek finansman kısmında olacak.

Bakanlık ve TOKİ yapacak
Türkiye genelindeki 6,7 milyon riskli yapının 400 binin İstanbul genelinde bulunduğu ifade edilirken, 2012’de çıkarılan kentsel dönüşüm yasası kapsamında ise İstanbul’da 66 bin binanın risk tespiti yapıldı. Her yıl 300 bin konutun dönüştürülmesi ve kentsel dönüşümün 20 yılda tamamlanması hedefleniyor. Bunun 30 binini bakanlık ve TOKİ yapacak. Kalanı özel sektör tarafında yenilenecek.

İstanbul’da 7 yaşlı ilçe bulunuyor
Yapılan araştırmaya göre İstanbul’un en yaşlı yapı stoğu 7 ilçede bulunuyor. Söz konusu ilçeler arasında ortalamaya bakıldığında en yaşlı ilçe ise 30 yıl ile Beyoğlu. Beyoğlu’nu 28 yıl ile Fatih, 27 yıl ile Adalar, 23 yıl ile Güngören, 22 yıl ile Bakırköy, 21 yıl ile Kadıköy ve Beşiktaş izliyor. İstanbul’un yapı stoğu bakımından en genç ilçesi ise 4 – 5 yaş aralığı ile Sultanbeyli olarak öne çıkıyor. Sultanbeyli’yi Sancaktepe, Esenyurt, Tuzla, Kağıthane, Arnavutköy ve Beylikdüzü izliyor.

5,8’lik deprem sonrası gözler ‘İstanbul Risk Haritası’na çevrildi. Haritada fay hatlarına yakınlığa göre birinci derece riskli ilçeler, Avrupa yakasında Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Beylükdüzü, Güngören, Zeytinburnu, Bahçelievler ve Fatih, Anadolu yakasında ise Kadıköy, Üsküdar, Ataşehir, Ümraniye, Maltepe, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Sancaktepe, Tuzla ve Adalar olarak öne çıkıyor. İstanbul zemin haritasına bakıldığında zemini en sağlam ilçelerin fay hattına yakın olsa da mega kentin Anadolu Yakası’nda olduğu görülüyor.

İstanbul’daki yapıların yaşına bakıldığından en yaşlı ilçe olarak Beyoğlu’ndan sonra ikinci sırada gelen Fatih (Tarihi Yarımada) depremden en fazla etkiyi görecek ilçe olarak öne çıkıyor.bSon olarak geçtiğimiz hafta meydana gelen 5,8’lik depremin ardında Fatih’e bağlı Yedikule’de bulunan tarihi surlarda da büyük yarıkların olduğu görülmüştü.

Fatih’in yanı sıra Zeytinburnu, Bakırköy, Florya, Küçükçekmece’nin Menekşe-Kanarya ve Cumhuriyet Mahallesi, Avcılar, Beylikdüzü’ne bağlı Gürpınar’ın Pekmez ve Pınarkent mahalleleri, Büyükçekmece’nin Devebağırtan bölgesi, Kumburgaz ile Silivri’nin yanı sıra Tekirdağ ve Marmara Ereğlisi de olası depremden ciddi şekilde etkilenecek.

Uzmanlar, olası depremde Avrupa Yakası’nda yıkımın yüzde 65, Anadolu yakasında ise yüzde 35 olacağını tahmin ediyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*