Devlet destekli konut hesabından artık para çekilebilecek!

Devlet destekli konut
Devlet destekli konut

Konut hesabına yeni düzenleme yapıldı

Konut hesap sisteminde işleyiş ve denetim hakkında değişiklikle artık devlet destekli konut hesabından para çekilebilecek. Konut hesabına yeni düzenleme kapsamında artık asgari ödeme tutarı yıl başında yeniden değerleme oranıyla tespit edilecek.

İlk kez ev satın alacaklara destek olabilmek maksadıyla açılan konut hesap sisteminde işleyiş ve denetim hakkı; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na devredildi. Konut hesabı ve devlet katkılarına ilişkin karar değişikliklerini öngören yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlandı. Yeni karara göre bankalarda TL cinsinden özel cari hesap şeklinde konut hesabı açtırılabilecek. Hesaptan para çekilebilecek Yönetmelikte yer alan maddelerde konut hesabından para çekmek mümkün olacak. Buna göre katılım hesabı bulunanlar yılda iki kez, hesaba para yatırmaları şartıyla minimum tutardan daha yüksek bir meblağı çekebilecek. Çekim tutarı hesabın açılış tarihi ve çekim yapılan tarih kadar hesapta birikmiş asgari ödeme tutarının dışında kalan miktar kadar olabilecek. İlgili yönetmelik gereğince bir kişi birden çok konut hesabı açtırabilecek ancak bu hesaplardan yalnızca birisi aktif olacak. Faiz oranları dönem başında değişecek.

Yönetmeliğe eklenen yeni bir maddeyle konut hesabına yatırılması gereken asgari ödeme tutarı her yıl yeniden değerleme oranıyla tespit edilecek. Birikim, konut alımı, hesabın bulunduğu bankaya belgelenirse konutu satan kişiye transfer edilecek. Yönetmelik değişikliğiyle konut hesabına yapılacak devlet katkısının konut hesabına aktarılmasına ilişkin süre uzatıldı. Daha önce 10 gün olan bu süre 30 gün olarak güncellendi. Yönetmeliğe eklenen geçici maddeyle daha önce yeniden değerleme oranının uygulanmaması gerekçesiyle minimum bakiyenin altında para bulunan hesaplar için bankalar üç ay içerisinde hesap sahiplerini uyaracak ve eksik bakiyeyi tamamlayacak. Gerekli tutar tamamlanmazsa ise bu hesaplar Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildirilecek.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*