Dolar Yükselmeye Devam Ederse Merkez Bankası Faiz Yükseltir Mi?

Dolar
Dolar

Suriye Operasyonu ile Faiz İndirimi Tehlikeye Girdi!

Türkiye’nin sınır güvenliğini korumak adına zorunlu olarak başlattığı Suriye operasyonu dolar kuru ve altın fiyatları için beklendiği üzere yükselişe neden olurken Merkez Bankası Ekim 2019 PPK toplantısı faiz indirimi müjdesini de zora soktu. Türkiye’de bir süredir yaşanan ekonomik iyimserlik ve açıklanan verilerin beklentilerin dahi üzerinde iyi çıkması Merkez Bankası tarafından peş peşe faiz indirimi müjdesi gelmesini sağlamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın görevden alınarak yerine Murat Uysal’ı getirmesi piyasalarda büyük bir şok etkisi yaratmıştı. Ancak yaşanan şok kısa sürede atlatıldı ve Başkan Uysal koltuğa oturduğu ilk Merkez Bankası toplantısında 425 baz puanlık büyük bir faiz indirimi yaptı. Son derece büyük bir faiz indirimi olmasına rağmen dolar kuru yükselmedi ve Türkiye bu faiz indirimini büyük bir başarı ile atlattı. Gelen faiz indirimi hamlesi sonrası kamu bankaları arasında yer alan Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank 0.99 konut kredisi kampanyası başlatılmış, konut satışları patlama yaşamıştı.

Ardından ikinci toplantı ile bu seferde 325 baz puan faiz indirimi yapılmış ve özel bankalarda da kredi faiz oranları hızla gerilemiş özellikle de ihtiyaç kredisi faiz oranı büyük bir düşüş yaşamıştı.

Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu Merkez Bankası’nın bir sonraki hamlesinin ne olacağı hakkındaki tahminlerini açıkladı.

”Aslanoğlu bir hafta öncesine kadar görece güçlü bir faiz indirimi beklediklerini, 250 baz puan faiz indirimi beklediklerini söyledi. Türkiye’nin Suriye operasyonu sonrası hem dolar kuru hem de CDS risk primi için yükseliş yaşandığını, yaşanan bu yükselişin faiz indirimi kararını riske soktuğunu söyledi. Böylesine önemli bir operasyonun Türkiye’nin risk unsunuru ister istemez yükselteceğini belirten Erhan Aslanoğlu böylesi bir ortamda faiz indirimi yapmasının zorlaştığını, bu koşullarda indirim yerine faiz artışı bile gelebileceğini belirtti. Aslanoğlu yapmış olduğu açıklamasında “Söz konusu kararın açıklanmasına hala 2 haftalık bir süre var. Her günün önemli olduğu böylesi bir ortamda umarız Türkiye 2 hafta sonrasında bu operasyonu tamamlamış ve her şeyi rayına oturtmuş olur. Merkez Bankası yine o indirimi bulabilecek bir ortamda oluruz. Ancak bugünkü verilerle Merkez Bankası faiz indirimi yerine bekleyeceği bir kararı alacaktır” diyerek faiz indirimi gelmeyeceğine belirtti.”

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*