En düşük konut kredisi faiz oranı ne kadar? Hangi banka kaç faizle kredi veriyor?

En düşük konut kredisi
En düşük konut kredisi

Düşüş sonrası bankaların kredi faiz oranları sert şekilde geriledi

Gerileyen kredi faiz oranları kredi kullanımını artırırken, konut ve otomobil satışlarını deyim yerindeyse patlattı. Birçok vatandaş düşük faizlerden kredi kullanarak yüksek faizli kredisini kapattı ve büyük kazanç elde etti. Yüzde 2’leri aşan faizler şuan yüzde 1 seviyelerinde seyrediyor.

Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu toplantısında faizi 250 baz puan azalarak yüzde 14 seviyesine çekti. Temmuz ayında yüzde 24 seviyesinde olan faiz oranı 3 ay gibi kısa bir sürede 1000 baz puan geriledi. Merkez Bankası’nın 10 puanlık indirimi inşaat, otomotiv ve emlak sektörü başta olmak üzere birçok alanda yatırımcının elini rahatlattı. İhtiyaç, konut ve taşıt kredilerine büyük ilgi var. Vatandaşlar Merkez Bankası’nın son hamlesinin ardından gözlerini bir kez daha bankalara çevirdi. Özellikle kamu bankalarının atacağı adımlar merakla bekleniyor.

Konut kredisi faizleri düşecek mi? 
Merkez Bankasının üç ayda 1000 baz puan faiz indirimi yaptığını hatırlatan Dr. Beyhan Hilal Yaslıdağ, “Faiz oranlarındaki gevşeme, başta konut kredi faizi olmak üzere, ihtiyaç ve taşıt kredi faizlerinde de indirim olacağı beklentisi yarattı. Merkez Bankası faiz kararını dün açıkladıktan sonra, önce kamu sonra özel bankalar mevduat faizlerini indirdi. 32 günlük kırık vade diye ifade ettiğimiz vadede faiz oranları yüzde 13.5 seviyesindeyken özel bankalar bunu yüzde 11.5’e kamu bankaları da 10.5’e çekti. Bu adım konut kredi faizlerinin düşme beklentisini iyice artırdı” dedi.

Konut kredisi  yapılandırma beklentisi;
Bankaların konut kredi faizinde yapılandırmaya gitmesi halinde vatandaşlara önerilerde bulunan Dr. Yaslıdağ, “Buradaki en önemli detay mevcutta konut kredisi çekmiş kişilerin faizlerdeki düşme sonrası oluşan yapılandırma beklentisidir. Ya da düşen konut kredi faizinden faydalanmanın avantajlı olup olmadığıdır. Yapılandırma beklenebilir; ama, bu faiz oranının en fazla kaça kadar düşeceğine bakmak lazım. Şu anda 0.90-0.95 faiz aralığı normal gibi duruyor. 0.79’a ineceği söyleniyor ama bu rakama çekilirse özellikle özel bankaların fonlama maliyetlerine olumsuz etki edecektir. O yüzden konut kredi faizinin 0.79’a çekilmesini beklemiyorum. Aynı zamanda mevduat faizlerinin de düşürülmesi bankaların elindeki kaynakların temin edilmesi ve bunları uzun vadede fonlamaları açısından risk oluşturuyor. Aradaki faiz farkında belirgin bir düşüş varsa, yeni kredi alınırken dosya masrafının minimum seviyede tutulmasını sağlayıcı düzenlemeler olursa, yapılandırmayla yeni kredinin alınması uygun olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, yeni alınan kredi faizinin ne olacağı, taksitlerin miktarı ve vade itibariyle eski kredinin vadesini aşmayacak şekilde olmasıdır.

12 Aralıkta yapılacak MB toplantısında tekrar faiz indirimi gerçekleşirse, kredi faizlerinde daha fazla düşüş ve alternatif yatırım araçlarına olan talebin artacağını öngören Dr. Yaslıdağ, “Çünkü mevduat faizleri daha da aşağıya indirilecektir. Fakat MB, yeteri kadar faiz indirimi gerçekleştirdiğini düşünüp, jeopolitik ve finansal riskler açısından ekonominin daha iyi olduğunu görürse indirim yapmayabilir. Ama yaptığını dikkate alırsak faizlerdeki düşüşle birlikte yatırım, üretim ve istihdam artar” diye konuştu.

İlk İndirim ING’den geldi

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 14’e düşürmesinin ardından İNGBank ilk adımı attı. 1,17 faiz oranı ile konut kredisi veren İNG Bank, pazartesi gününden itibaren işlemlerini 1,09’dan gerçekleştireceğini duyurdu.

Konut kredisi faizi: 1,09

İhtiyaç kredisi faizi: 1.19

Sıfır araç satışında kredi faiz oranı: 1,29

Ziraat Bankası,

Konut kredisi faiz oranını yüzde 1’in altına gerileterek 0,99’dan işlem yapmaya başlamıştı. 2 aydır 0,99’dan işlem yapan Ziraat Bankası 25 Ekim itibarıyla da yeni konut alımlarında 0,99 oranında faizle kredi imkanı sunuyor. Ziraat Bankası 10 yıl ve 15 yıl gibi vade seçeneklerini de bünyesinde barındırıyor. İhtiyaç kredisi ve taşıt kredisinde de adım atan Ziraat Bankası’nın faiz oranları şöyle:

Konut kredisi faizi: 0,99

İhtiyaç kredisi faizi: 1.35

Sıfır araç satışında kredi faiz oranı: 1,25

Vakıfbank kredi faiz oranları;

Bir diğer kamu bankası olan Vakıfbank da art arda adımlar atarak vatandaşlara büyük fırsatlar sundu. Ziraat Bankası ile birlikte faiz indirimine giden Vakıfbank yaklaşık 2,5 aydır 0,99’dan konut kredisi veriyor. Vakıfbank, yeni konut alımlarında 15 yıla kadar vade seçeneğini de sunuyor. Vakıfbank ayrıca ihtiyaç ve taşıt kredisi faizlerinde de büyük adımlar attı.

Konut kredisi faizi: 0,99

İhtiyaç kredisi faizi: 1.35

Sıfır araç satışında kredi faiz oranı: 1,25

Halkbank faiz oranları;

Ziraat Bankası ve Vakıfbank ile birlikte adım atan Halkbank 15 yıl vadeye kadar konut kredisi imkanı sunuyor. Halkbank, yeni konut alımlarında 0,99 faiz oranı uyguluyor.

Konut kredisi faizi: 0,99

İhtiyaç kredisi faizi: 1.35

Sıfır araç satışında kredi faiz oranı: 1,25

Garanti BBVA Kredi Faiz oranları

Konut kredisi faizi: 1,20

İhtiyaç kredisi faizi: 1.39

Sıfır araç satışında kredi faiz oranı: 1,44

Yapıkredi Faiz oranları;

Konut kredisi faizi: 1,17

İhtiyaç kredisi faizi: 1.34

Sıfır araç satışında kredi faiz oranı: 1,49

Akbank faiz oranları;

Konut kredisi faizi: 1,17

İhtiyaç kredisi faizi: 1.27

Sıfır araç satışında kredi faiz oranı: 1,17

Türkiye İş Bankası faiz oranları;

Konut kredisi faizi: 1,17

İhtiyaç kredisi faizi: 1.28

Sıfır araç satışında kredi faiz oranı: 1,29

Teb Bankası faiz oranları;

Konut kredisi faizi: 1,22

İhtiyaç kredisi faizi: 1.18

Sıfır araç satışında kredi faiz oranı: 1,25

Türkiye Finans Bankası Faiz oranları;

Konut kredisi : 1,12

İhtiyaç kredisi : 1.25

Sıfır araç satışında kredi : 1,15

Albaraka Kredi Faiz oranları;

Konut kredisi : 1,09

İhtiyaç kredisi : 1.21

Kuveyt Türk Faiz oranları;

Konut kredisi : 1,07

İhtiyaç kredisi : 1.37

Sıfır araç satışında kredi : 1,17

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*