İkinci Evini Alacaklara Vergi Düzenlemesi Geliyor!

İkinci Evini Alacaklara
İkinci Evini Alacaklara

Tapu Harcı ve Emlak Vergisi Yükselecek!

Kredi çekerek ev almak isteyen kişilere yönelik olarak yeni yasal düzenleme gelirken hükümet ilk kez ev alacaklara kolaylık sağlarken ikinci evini alacaklara ise ek vergi ve yeni kredi düzenlemesi üzerinden çalışmalar yapıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Programı YEP ile emlak sekörünü de yakından ilgilendiren çok sayıda yeni düzenlemeye yer verildi. Bunlardan biri de ikinci evini alacak olan kişileri ilgilendiriyor. Yeni düzenleme ile ikinci evini alacak olan kişilerden daha yüksek vergi alınması gündemde.

Yeni Yasal düzenleme ilk olarak meclise sunulan 11. kalkınma planı içerisinde yer almıştı. 11. Kalkınma Planı içerisinde yer alan “İkinci ve sonraki konut alımlarında vergileme ve kredi kullanımına ilişkin düzenleme ve uygulamalar gözden geçirilecektir” maddesi ile söz konusu uygulama hakkında ilk çalışmalar başlatılmıştı. Dün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Programı ile 11 Temmuz tarihinde ilk olarak gündeme gelen ikinci evini alana ek vergi uygulaması yeniden gündeme taşınmış oldu. Yapılacak olan yasal düzenleme ile beraber ikinci ve sonraki konut alımlarında vergileme işlemlerine yeni düzenleme yapılacak. Bu sayede emlak vergisi ve tapu harcı ödemesi için ikinci evini alacak kişilerden devlet daha yüksek vergi tahsilatı yapacak.

Söz konusu yasal düzenleme sürekli olarak tapu harcının sıfırlanması için baskı yapan konut sektörü tarafından tepki ile karşılanabilir. Çünkü özellikle de sıfır konutlar olarak isimlendirilen markalı konut projeleri üzerinden ev alan kişiler genellikle konut yatırımı için alımda bulunuyor ve satın aldıkları evi kiraya veriyor. Buradan daha fazla vergi alınması vatandaşı konut yatırımından uzaklaştıracağı için sektörde tepkilere neden olabilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*