İskan Belgesi olmayan bir bina satılıp alınabilir mi?

İskan Belgesi
İskan Belgesi

İskanı olmayan bina neye denir?

İskanı olmayan bina satın almak ya da satmak birçok riski de beraberinde getiriyor. Bu binalarda kat mülkiyeti alamadığınız gibi, elektrik su gibi hizmetlerden de yararlanabiliyorsunuz.

İskan belgesi kaçak yapı ya da imara uygun olmayan yapı olması nedeniyle de verilmemiş olabiliyor. Belediye tarafından oturma izni verilmeyen binalara iskanı olmayan bina deniyor. Belediye tarafından verilen iskan belgesi, binanın tasdik edilmiş projeye uygun yapıldığını, oturma izni olduğunu ve yapı kullanım için izin aldığınızı gösteriyor. Bu belge ile su, elektrik, doğal gaz, telefon ve kanalizasyon gibi hizmetleri alabiliyorsunuz. Binayı satın aldığınız inşaat firması, bu kurallardan birini yerine getirmemiş ise alacağınız bina için iskan belgesi alamamış oluyor.

İskanı olmayan binayı satmak ise bazı vergileri ödemediğinizden sizin için iskanı olan binayı satmaktan daha avantajlı olabiliyor.

İskanı olmayan binanın riski nedir?

Her şeyden önce, iskanı olmayan bina satın aldığınızda kat çıkamıyorsunuz, su ve elektrik gibi hizmetleri alamıyorsunuz. Çünkü bu hizmetleri alabileceğiniz kurumlar öncelikle iskan belgesini talep ediyor. Örneğin, evinize doğal gaz bağlatmak için başvurduğunuzda firmalar, en az 1 aylık iskan belgesi istiyor. İskanı olmayan bir ev satın alırsanız, tüm belgeleri tamamlayarak başvuracağınız belediye, başvurunuzu 30 günde onaylıyor. Doğal gaz firmasına 1 aylık iskan belgesi vermeniz için bir ay daha beklemeniz gerekiyor. Ayrıca bankalar iskanı olmayan binalar için kredi de vermiyor. Alacağınız binanın konumunun bağlı bulunduğu belediyeden, binanın iskan durumunu araştırarak bu riski tamamen ortadan kaldırabiliyorsunuz.

İskanı olmayan bina satın alınmamalı!

Bazı inşaat firmaları, inşaat tamamlanmadan satışa çıkarabiliyor. İskan belgesi evin tamamlandığı anlamına gelen bir belge. Bu belgenin olmaması evin henüz oturulabilir olmadığını gösteriyor. İnşaat firması, yasal prosedürleri yerine getirmediği için iskansız binayı satabiliyor. İskanı olmayan binaya belediye tarafından birçok nedenle belge verilmemiş olabiliyor. Örneğin kaçak olduğu için inşaat firmasının borçlarından dolayı ya da binanın imar yapısına aykırı olması nedeniyle iskan belgesi verilemiyor.

Riske girmemek için ne yapmalı?

Binayı satın almadan önce bire bir konumunu görmeniz ve binanın fiziksel durumunu gözden geçirmeniz gerekiyor. Ardından belediyeye giderek iskan belgesi olup olmadığını araştırıyorsunuz. Belediyelerde imar müdürlüğüne başvurarak iskan belgesinin olup olmadığını kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Eğer iskan belgesi yok ise neden verilmediğiyle ilgili tüm evraklara buradan ulaşabiliyorsunuz. Örneğin imar yapısına uymaması nedeniyle iskan belgesi verilmediyse ya da bina kaçaksa ileride yıkılma ihtimali olabiliyor. Riske girmemek için iskanı olmayan bina satın olmaması en doğru tercih gibi görünüyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*