Kamu Lojmanları satışa çıkıyor! Memurlara satış nasıl olacak?

Kamu Lojmanları
Kamu Lojmanları

İkamet eden memura öncelik sağlanacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın aldığı kararla kat mülkiyeti ve kat irtifakı sağlanan kamu lojmanları ihale yöntemiyle satışa çıkıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Milli Emlak Genel Tebliği’nde değişiklik yapmaya karar verdi.

Kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmasının mümkün olduğu kamu konutları mülkiyet ve kat irtifakı kurulduktan sonra satışa çıkarılabilecek. Kat mülkiyeti veya kat irtifakı olmayan kamu konutları ise üzerlerindeki yapılarla bütün olarak satışa sunulabilecek. Lojmanlar ihale formülüyle satışa çıkarılacak. Kat mülkiyeti veya kat irtifakının sağlanması halinde lojmanlar ihale formülüyle satışa çıkarılacak. Öncelikli alım hakkı içinde ikamet eden memura sağlanacak. Öte yandan ihalelerde istekli çıkmadığı, isteklilerin belge ve teklifleri uygun görmediği durumlarda kamu konuyu yeniden ihaleye çıkarılacak. İhale bedeli eğer peşin olarak ödenirse ihale bedeline yüzde on indirim yapılacak.

Taksitle ödemelerde indirim uygulanmayacak. İhale formülünde en az %20 peşin, kalan 5 yılda 60 ay vade, En az %25 peşin, 7 yılda 84 vade, En az %30 peşin, 10 yılda 120 ay vade taksit olanağı sağlanacak. Ödemeler tercihe göre yapılacak. Öncelikli alım hakkına sahip kişiler ödeme seçeneklerinden istediğini tercih edebilecek. Borç bakiyesi ve aylık taksit ödemeleri TÜİK’in her yıl iki kere açıkladığı Tüketici Fiyat Endeksi değişim oranına göre artış gösterecek.

Yeni düzenlemeyle kurumların mülkiyetinde veya tasarrufunda bulunan görev, sıra ve hizmet tahsisli kamu konutlarından kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulanlar doğrudan satışa çıkarılacak. Kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulması mümkün bulunan kamu konutları da kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulduktan sonra satılacak. Satışlarda yine lojmanlarda oturan memurlara öncelik verilirken asker, polis ve yargı mensuplarının kullandığı lojmanlar satılmayacak. Yapılan ihalelerde istekli çıkmayan, isteklilerin belgeleri veya teklifleri uygun görülmeyen lojmanlar öncelikli olarak tekrar ihaleye çıkarılacak.

Kamuda toplam 235 bin lojman var

2018 yılı itibarıyla halen kamunun elinde toplam 235 bin 691 adet lojman bulunuyor. Bu lojmanlardan satılamayacak durumdaki 130 bin 230’unu emniyet, asker ve yargı mensupları kullanıyor. Dolayısıyla 105 bin 461 lojman yeni avantajlı yöntemle satılabilecek.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*