Konut kredileri neden reddediliyor?

Konut kredileri
Konut kredileri

Bankalar neden kredi vermiyor?

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Sur Yapı’nın basın toplantısında, gazetecilerin soruları üzerine sektörün geneline ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

-Türkiye’de 1.8 milyon konut stoku var; bunun 1.1 milyon civarı bitmiş, 700,000 civarı inşaat halindekiler
-Genel ekonominin toparlanmaya başlaması ve faizlerin düşüşüyle birlikte konut sektöründe de düzelme başladı
-Kamu bankalarının konut kredi faizlerini %0.99’a düşürmesiyle Ağustos başından itibaren ciddi bir hareket başladı
-Kamu bankalarına 1.5 ay içinde 150,000’in üzerinde konut kredisi talebi oldu, bu talebin %75’i ikinci el konuta yönelik
– Konut almak istediği halde kredi skoru nedeniyle kredi başvurusu bankalar tarafından reddedilen önemli bir kitle de var; örneğin son 50 günde Sur Yapı projeleri için kredi başvurusunda bulunanların %25’i geri çevrildi
-Mevduat faizleri yüzde 12’ye düştüğü zaman konut satışı artar; şu an bu seviyelere geldik, satışlar tekrar yükselişe geçecektir

Krediler neden red ediliyor?

Konut kredi başvuran vatandaşların bankalardan ret yanıtı almasının nedeni Kredi Kayıt Bürosu notu olarak gösteriliyor. Bankaların ortaklaşa kurduğu KKB yani Kredi Kayıt Bürosu her vatandaşa harcama ve ödeme alışkanlıklarına göre not veriyor. Eğer bin lira limitli bir kredi kartınız varsa ve bunun 100 lirasını bile gecikmeli ödüyorsanız banka nezdinde krediniz düşüyor ve geliriniz ne kadar yüksek olursa olsun bir daha başta konut olmak üzere kredi ve kredi kartı alamıyorsunuz.

SUR YAPI Konut kampanyası başlattı

Sur Yapı artan konut talebinden daha fazla pay alabilmek adına yeni konut kampanyası başlattı. Sur Yapı 0.69 Faiz Oranı İle Yeni Konut Kampanyası Başlattı! Konu hakkında açıklama yapan Sur Yapı Başkanı Altan Elmas “Sur Yapı olarak sektörde her zaman öncü olmaya gayret ettik. Bu kampanyayla da bir ilki gerçekleştiriyoruz.

Merkez Bankası’nın faiz indirimleriyle başlattığı ve kamu bankalarının devam ettirdiği süreci destekleyen, talep ve arzı buluşturacağına inandığımız bir kampanya hazırladık. Aylık taksit ödeme gücüne sahip ancak peşinat ya da ara ödemelere takılan bir kesimin konut sahibi olmasını kolaylaştırıyoruz. Türkiye gibi genç nüfus kitlesine sahip bir ülkede doğal bir talep zaten var. Bu kampanyayla geniş kitlelerin talebini karşılamayı planlıyoruz” diyerek yeni kampanyalarını duyurdu.

Tamamı Taksitle Ödenen Konut Kampanyası!

Türkiye’de bir ilke imza attıklarını belirten Altan Elmas “Türkiye’de ilk defa tamamı taksitlerle ödenebilecek bir planla kampanya yapıyoruz. Örnek olarak liste fiyatı 563 bin TL olan 2+1 bir daireye öncelikle yüzde 15 kampanya indirimi yapıyoruz. İndirimli satış fiyatı 478 bin 550 TL oluyor. Bunun yarısı için 180 aya varan 0.69 vade ile banka kredisi kullandırıyoruz. Bankaya ödenecek taksit 2 bin 325 TL oluyor. Geri kalanını ise 120 ayda 0.69 vade oranı ile taksitlendiriyoruz. Sur Yapı taksiti de 2 bin 939 TL oluyor. 120 ay boyunca toplam taksit tutarı 5 bin 264 TL. Böylece peşinatsız, ara ödemesiz ev sahibi olma fırsatı sunuyoruz. Üstelik 120 ayda Sur Yapı ödemeleri tamamlandıktan sonra kalan 60 ayda sadece banka ödemeleri gerçekleştiriliyor. Yani 120 ay sonrasında müşteri taksiti 5 bin 264 TL yerine 2 bin 325 TL’ye düşüyor” dedi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*