Konut kredilerinde ipotek işlemleri ve ücretleri
Ev fiyatlarının astronomik seviyede artış göstermesiyle birlikte asgari ücretle geçimini sağlayan bir kimsenin ev sahibi olabilmesi imkansız hale gelmiştir. Bundan dolayı kiralık evlerde oturmak yerine ev sahibi olmayı düşünen birçok kişi için farklı altenatifler geliştirilmiştir. Bu anlamda en fazla başvuru yapılan alan bankaların sunduğu konut kredisi kampanyalarıdır.
Bankalar müşterilerine ev satın alabilecek şartlarda hizmet sunma istemi üzerine konut kredisi kampanyalarını düzenlemektedir. Bankalar verecekleri tutarlar karşılığında borç vadesi tamamlanıncaya kadar eve ipotek koymaktadır. Konut kredileri, evin ipoteklenmesi kaydıyla kişiye verilir. Satın alınan ev bankanın kredi vermesiyle ipoteklenir ve bu durumda banka kefil şartı aramamaktadır. Bu noktada müşteri üzerindeki teminat ipoteklenen ev olmaktadır.
Konut kredisinde ipotek işlemleri nelerdir?
Tapuya ilişkin işlemler tamamlandıktan sonra ipotek işlemleri başlatılacaktır. Satın alınan konutun ipoteklenmesi banka için teminat değeri taşımaktadır. Konut kredisinde tüketiciye verilen tutar yüksek olduğu için ödemenin yapılmaması durumuna karşı banka kendini teminat altına alır ve bunun için ev ipoteklenir.
Konut kredisi masrafları nelerdir?
İpotek tesis ücreti, konut kredisi çeken kişinin satın alacağı taşınmazın üzerine konulacak ipotek şerhi için ödenmektedir. Bu tutar genellikle 150-300 TL arasında olmaktadır. Kredi tahsis ücreti konut kredisi dosya masrafı olmaktadır ve en fazla kredi tutarının binde beşi tutarındadır. Ekspertiz ücreti konut değerinin tespit edilmesi için ödenen ücrettir. Bu tutar 500-1500 TL arasındadır. Hayat sigortası, bankaların sağladığı bütün kredi paketlerinde zorunludur. Hayat sigortası için ödenmesi gereken tutar bankadan bankaya değişiklik gösterir.
Ödenmesi gereken diğer masraflar ise; zorunlu deprem sigortası, erken ödeme cezası ve ipotek fekki ücretidir.