Konut Kredisi Faiz oranları düşüyor!

Konut kredisi
Konut kredisi

Gayrimenkulde yeniden hareketlenme başladı.

Bankaların konut kredisi faizlerini indirmesi şirketleri yeniden cazip ödeme alternatifi sunan kampanyalara yönlendirdi. Uzun vade, düşük vade farkı ve cazip kampanyalar, konut satışlarını arttırdı. İpotekli konut satışlarının yüzde 410 arttığı Eylül’de markalı konut satın alanların yüzde 19’u ödemesini kredi kullanarak yaptı.

Kamu bankaları faizlerini yüzde 0,99’a düşürürken, özel bankalar da oranlarını aşağıya çekmeye başladı. Henüz özel bankalarda yüzde 1’in altı pek görünmese de Merkez Bankası’nın gösterge faizlerini düşürmesi özel bankalarda konut kredi faizlerini yüzde 1,36’lardan yüzde 1,10’lara kadar çekti. Vadenin 10 yıldan 15 yıla çıkması ve vade farkının da düşmesine bir de firmaların ödemeyi kolaylaştıran kampanyaları eklenince vatandaş ötelediği evi almak için harekete geçti. Eylül ayında Türkiye genelinde 146 bin 903 konut satıldı.

MARKALI KONUTLARDA SENETLİ SATIŞ AZALDI
Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 410,2 oranında artış göstererek 57 bin 811 oldu. Diğer konut satışları da Türkiye genelinde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,2 oranında azalarak 89 bin 92 olarak kayıtlara geçti. Markalı konut projelerinde de benzer bir tablo gözlendi. Eylül ayında peşinat kullanımının yüzde 59, banka kredisi kullanımının yüzde 19 ve senet kullanım oranının %22 seviyesinde gerçekleştiği görüldü. Ağustos ayında peşinat kullanımı yüzde 41, senet kullanımı yüzde 44, banka kredisi kullanımı ise %15 oranında gerçekleşmişti.

KAMPANYALAR SÜRECİ DESTEKLEDİ
Gayrimenkul geliştiriciler, konut alıcısının hareketlendiği bu dönemde bankaların sunduğu oranları daha da aşağı çeken kampanya başlattı. Kampanya kapsamında firmaların faiz oranlarına katkı verip oranları 0.69’a kadar düşürmeleri dikkat çekti. Türkiye Finans Bankası konut sahibi olmak isteyen müşterileri için yeni bir konut finansmanı kampanyasına başladı. Kampanya kapsamında Türkiye Finans müşterilerine 120 aya kadar yüzde 0,75 kar oranı fırsatı sunuyor. Banka gayrimenkulleri ve anlaşmalı toplu konut firmalarından alınan konutlar için geçerli olacak kampanya, 31 Aralık 2019 tarihine kadar sürecek.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*