Konut kresinde yeni sistem geliyor!

yapi tasarruf sandigi
yapi tasarruf sandigi

Yeni ekonomi programında ev almak isteyen vatandaşlar için yeni bir sistem var. Ev tutarının %40’ını biriktiren vatandaşlar düşük faiz oranları ile kalan %60’ı kredi çekebilecek. Yeni Ekonomi Programı’nda Yapı Tasarruf Sandığı kurulacağı belirtiliyor.

 Kredi taksitlerini piyasadan bağımsız olarak düşük faizle ödeyecek.

Almanya örneğinde vatandaş ev fiyatının %40’ını biriktiriyor ve kalanını kredi çekiyor. Yeni Ekonomi Programı’nda ev sahibi olmak isteyenler adına Emlak Bankası içinde uzun vadeli tasarrufa yönlendirecek Yapı Tasarruf Sandığı kurulması bekleniyor. Eğer sandık kurulursa ev sahibi olmak isteyenlerin hesaplarından ortak bir havuz oluşturulacak. Devletin de bu havuza katkı yapacağı söyleniyor. Böylelikle ev sahibi olmak için para biriktiren vatandaş bir süre sonra kredi çekerek evine kavuşacak. Sistemi inceleyen ve konu hakkında bir rapor hazırlayan İş Bankası uzmanı Eren Demir bu ülkede vatandaşların konut tutarının %40’ını biriktirdikten sonra geri kalan ücreti de kredi çekerek ev aldığını söylüyor. Faiz oranı piyasadan bağımsız ve ayrıca çok düşük. Çünkü havuza yeni girenler eskileri finanse ediyor. Kapalı Havuz Sistemi Yapı Tasarruf Sandığı (YTS) konut edinmek isteyenlerin belli bir süre zarfında yaptıkları tasarruf karşılığında, piyasa koşullarından bağımsız bir şekilde düşük faiz oranlı kredi kullanmasını öngören “kapalı havuz” bir konut finansman sistemi olarak isimlendiriyor.

Tasarruf sandıkları kuruluyor

Sistemin sürekliliği, temel olarak konut satın almak isteyen bireylerin YTS sisteminde oluşturulan ve tüzel kişiliğe sahip olan tasarruf sandığına aktardıkları fonlara bağlı. Bu yönü ile YTS sistem konut arzı ve sermaye oluşumu konusunda ekonomiye önemli bir katkı sağlayacak.

Yapı tasarruf sandıkları temel işleyişleri bakımından bankalarla özdeşleşir faaliyetteki mali kuruluşlar olarak biliniyor. Kapalı havuz sistemine sahip oldukları için konut edineceklerin tasarrufları ve bu tasarruflar karşılığımda kullandıkları kredilere uygulanmış faiz oranları piyasadakinden bağımsız ve düşük. Tasarruf sandıkları devlet öncülüğünde ya da konut alacak bireylerin örgütlenmesi ile birlikte kurulabilir. Ev almak isteyenlerin ve bu istek ile bir yılda konutun değerinin %10’u kadar tasarruf yapmış biri 10 senenin sonunda ev alabiliyor. Ama benzer özelliklere sahip 10 kişi her sene edindikleri tasarrufları bir araya gelince evi alma süresi azalıyor.

%40 biriktir %60 kredi çek

Eren Demir’in Almanya araştırmalarına göre insanlar dönem süresinde yapacakları tasarruf miktarı sözleşme üzerinde anlaşılan toplam konut tasarruf hesabının minimum %40’ına eşit. Böylelikle ev almak isteyenler hedeflenen tasarruf bakiyesine ulaştıklarında toplam fiyatın maksimum %60’ını kredi için kullanabilmekte. Öneğim 50.000 Euro’luk toplam tasarruf hesabı tutarı için bireysel olarak minimum 20.000 Euro tasarruf yapma zorunluluğunda olup maksimum 30 bin Euro’luk bir kredi çekilebilir. Sözleşmelerde aylık tasarruf tutarı genellikle toplam konut tasarruf hesabının yüzde 0,3’ü ila yüzde 1’i arasında gidip gelmekte. Kredi aşamasında ise geri ödemelerde asgari taksit tutarı konut tasarruf hesabının %0,2-%0,9’u olarak belirlendi.

Minimum tasarruf yapılacak süre en az 18 ay

Toplam tasarruf süresi 10 senenin üzerindeki sözleşmelerde tasarruflar ile ödenen yıllık faize ek bir faiz uygulanıyor. Yapı tasarruf sandıklarının devamlılığı sisteme yeni girişler, kredi geri ödemeleri ve dosya masrafı olarak sandığa kesilen komisyon ücreti ile sağlanıyor. YTS uyarınca oluşturulan pay havuzu ev almak isteyen vatandaşların aktardıkları tasarruflar ve kredi geri ödemeleri ile beslenebiliyor. Havuzdan fon çıkışları ise vade sonuna kadar çekilen tasarruflar, kullanılan krediler ve sözleşmelerini feshedenlerin birikimlerinden oluşuyor. Bu yapısı itibari ile sisteme yeni girişlerin devamlılığı yapı tasarruf sandıklarının en önemli ayaklarından birisi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*