Konut sektöründe “yap-sat” dönemi bitti, “yap-sabret” dönemi başladı!

Konut sektöründe
Konut sektöründe

Emlak sektörünü içinden çıkılmaz bir krizin eşiğine getirdi.

Konut firmaları ile küçük ya da büyük çaplı müteahhitlerin her geçen gün artan borçlarının ötelenmesi yönündeki talepleri de artık yüksek sesle dillendirilmeye başlandı. Korkulan ise gayrimenkul sektöründe art arda yaşanması muhtemel bir iflas dalgası…

Lüks konut segmentinde sona gelindi
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, lüks konut segmentinde son durağa gelindiğini, son dönemdeki kampanyaların da satışları canlandırmaması sektör semsilcilerinin endişelerini giderek artırdığını söyledi. Konut sektöründe yaşanan kan kaybına kamu bankalarının da çözüm olamadığını dile getiren Kurum, kamu bankaları tarafından ortaklaşa başlatılan yüzde 0,99 faizli konut kredisi fırsatına rağmen elindeki konut stoklarını eritmeyi başaramayan müteahhitler, borçlarını nasıl ödeyeceklerini kara kara düşünmeye başladı. Ekim ayı itibarıyla konut fiyatlarındaki reel kayıp döneminin dördüncü aya kadar yükseldiği görülüyor.

“Konut satışları iyi giderse fiyatlar artar”
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, konut satışlarının iyi gitmesi durumunda fiyatların artacağını dile getirerek, konut satışlarının iyi gitmemesi nedeni ile fiyatlarda ciddi bir artış olmadığını söyledi. Müteahhitlerin elinde ciddi oranda henüz tamamlanmamış konut bulunduğuna dikkati çeken Akın, “Her müteahhit başlangıçta temelden satış ve inşaat sürecinde satışla yüzde 80-90’ını satar, elinde yüzde 10 kadar konut kalırdı. Ancak sektörün geldiği noktada herkesin elinde bitirilmiş konut mevcut, dolayısıyla artık temelden konut almaktansa bitirilmiş konut almak çok daha ucuza mal oluyor” dedi.

“600 bin TL’lik daire aslında 400 bin TL olmalı”
Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeki Akbal, 100 metrekarelik bir dairenin 600 bin TL olduğunu ama bu dairenin asıl değerinin 400 bin TL olduğunu belirtti. Şuan satış olmadığına dikkati çeken Akbal, “Piyasada arz çok, talep az diye bir algı var. Aslında arz fazla değil” dedi. Akbal, inşaat maliyetlerinin ve arsa fiyatlarının düşmesi gerektiğini belirterek, böyle olmaması durumunda sektörde yaşanan daralmadan çıkışın pek mümkün olmayacağını belirtti.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*