Savaş çıktı, Dolar fırladı!

Savaş
Savaş

Ekonomik kriz mi geliyor?

Çin ve ABD arasında devam eden ticaret savaşlarının da etkisiyle ülkelere arası kurlarda sıcak dakikalar yaşanmaya devam ediyor. Ülkemizde de dünyada olduğu gibi Dolar’ın aksine altın daha güvenli bir yatırım aracı olarak öne çıkmaya başlıyor.

Türkiye’nin Suriye’de operasyona başlayacağına dair açıklamalarda bulunan ABD kanadının ardından dün sabaha sınırlı bir yükselişle başlayan Dolar, işlemlerin hacim kazanmasıyla birlikte yükseliş trendine hızlı bir şekilde devam ediyor. Yeni haftanın ilk işlem gününde açılışta 5.71 başlayarak 5.75 direnç noktasını kıran Dolar, daha sonra ABD Başkanı Donald Trump’ın twitter hesabından Türkiye ekonomisini bozguna uğratacağına dair tehdit içeren mesajıyla bilrikte Dolar’da ani bir artış yaşandı. Bu açıklamanın akabinde 5.85 seviyesini test eden Dolar / TL paritesinin yanı sıra Türkiye’nin 5 yıllık dolar CDS’i yükselerek 378 seviyesine kadar çıktı.

Gece saatlerinde Asya piyasalarında Dolar / TL seviyesinde sakin bir seyir görülürken 9 Ekim 2019 Çarşamba sabahı piyasaların açılmasıyla birlikte Dolar, 5.84 seviyesinden 5.81 seviyesine kadar gevşedi. Dolar / TL paritesinde sıcak dakikaların yaşandığı şu zamanda, Sureiye ve Doğu Akdeniz’deki stratejik gelişmeler, FED Başkanı Powell’ın açıklamaları ve ABD – Çin ticaret görüşmeleri piyasanın gündemindeki başlıca konular olarak dikkat çekiyor.

Bankacılar ve analistler, Türkiye’nin Suriye’de düzenlediği operasyonun ABD’nin desteği olmasa da görüşülerek yapılmasının kurda keskin bir yükselişi engellediğini vurgulasa da Dolar / TL paritesinde yaşanan hareketi tetikleyenin piyasalar kapandıktan sonraki saatlerde gelen Başkan Donald Trump ve ABD’li senatör Graham’ın açıklamaları olması dikkat çekti.

Dolar Yükselişine Devam Edecek Mi?
Serbest piyasada, Suriye’deki jeopolitik risklere dönük tepkiler ve ABD – Türkiye ilişkilerindeki gidişat izlenecek. ABD Başkanı Trump sabaha karşı yaptığı açıklamasında; “Erdoğan’a, (Suriye’de) herkese saygıyla davranacağını umduğumu söyledim.” dedi. Öte yandan, Fed Başkanı Powell’ın ay sonundaki Fed toplantısı öncesi konuşmaları ve ABD – Çin ticaret müzakereleri de piyasaların gündeminde. Bu gelişmeler doğrultusunda analistler Dolar / TL’de hareketli bir sürecin yaşanacağında fikir birliğine vardı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*