SGK SSK ve Bağkur emeklisine ev desteği şartları nedir?

SGK SSK ve Bağkur
SGK SSK ve Bağkur

Dar gelirliye kira yardımı nasıl alınır?

Ev sahibi olamayan dar gelirli emeklilere müjde gibi bir haber geldi. Kirada oturan emekliler için iki destek ortaya çıktı. Bu bağlamda TOKİ konutlarında emekli kontenjanı %50’ye çıkartıldı.

Dar gelirliye her ay kira yardımı yapılacak. Bu arada milyonlarca SGK, SSK ve Bağkur emeklisini yakından ilgilendiren bir karar alınabilir. Emekliye kira ve yakacak yardımı ile ilgili bir talep iletildi. Bu anlamda TÜED Başkanlar Kurulu, şu taleplerde bulundu: Emeklinin gelirinin yaklaşık 600 lirası kira ve ısınmaya gitmekte. Hükümetten talebimiz, kışın zorlu koşullarında emeklilere ‘kira ve yakacak yardımı’ yapılması. Enflasyon nedeniyle oluşan kaybın telafisi için seyyanen zam yapılmalı, emekli refahtan pay almalı şeklinde açıklama yapıldı.

Ek ödemelerle gelirleri artan emekliler için kira yardımı gündeme geldi. Dar gelirliler için verilen kira yardımında bazı şartlara uygunluk sağlanması gerekmektedir. Bu anlamda emeklilere şimdi de ev desteği gündeme geldi. Türkiye Emekliler Derneği kirada oturan emekliler için 2 ayrı talebi gündeme taşırken, verilecek karar merakla bekleniyor. Bu arada vatandaşlara düşük taksitlerle ev sahibi olma imkanı sunan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) halen konut projelerinden emeklilere yüzde 25 kontenjan ayırdı. TÜED ise bu oranın yüzde 50’ye çıkarılmasını talep ediyor.

TÜED Başkanlar Kurulu, şu taleplerde bulundu:

● Emeklinin gelirinin yaklaşık 600 lirası kira ve ısınmaya gitmekte. Hükümetten talebimiz, kışın zorlu koşullarında emeklilere ‘kira ve yakacak yardımı’ yapılması.

● Enflasyon nedeniyle oluşan kaybın telafisi için seyyanen zam yapılmalı, emekli refahtan pay almalı.

● Emekli aylıkları hesaplama sistemini belirleyen güncellenme katsayısı ile aylık bağlama oranı sosyal güvenliğin evrensel normuna göre yeniden belirlenmeli.

● Dini bayramlar öncesinde emeklilere ödenen bin liralık bayram ikramiyeleri yıllık TÜFE oranında artırılmalı.

Dar Gelirliler İçin Kira Yardımı Şartları

Dar gelirliler için verilen kira yardımında bazı şartlara uygunluk sağlanması gerekmektedir. Bu şartlara uygunluk sağlayan kişiler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı birimlerine başvuru yaparak, ilgili yardımı alabilirler.

Dar gelirliler için kira yardımı şartları şu şekilde;

  • Başvuru sahibinin sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmaması gerekmektedir.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan dul, yetim ya da emekli maaşı alınmaması gerekmektedir.
  • Herhangi bir gayrimenkul ya da araç sahibi olunmaması gerekmektedir.
  • Başvuru sahibinin düzenli bir gelire sahip olmaması ve gelir testinin yoksulluk sınırının altında sonuçlanmış olması gerekmektedir.

Dar Gelirliler İçin Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Dar gelirliler için kira yardımı başvuruları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılmaktadır. Vakıflar kaymakamlık binalarının içinde bulunmaktadır. Bu sebeple çoğu kişi bu yardımı kaymakamlık kira yardımı olarak bilmektedir. Kira yardımı kaç ay verileceği ve ne kadar verileceği gibi konularda vakıf yetkilileri karar vermektedir. Yapılan incelemeler sonrasında ne kadar yardım yapılacağı ve ne kadar süre bu yardımın yapılacağı belirlenmektedir. Başvuru için gerekli olan evraklar ise şu şekildedir;

T.C kimlik numarası yazan kimlik, ehliyet ya da benzerleri
Fakirlik belgesi (Muhtarlıktan alınacaktır.)
Dar Gelirliler İçin Kira Yardımı Başvurusu Değerlendirmeleri
Gerekli belgelerle birlikte başvuru yapıldıktan sonra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yetkilileri başvuru sahibinin ekonomik durumu hakkında araştırma yapmaktadır. Daha sonra başvuru sahibinin evi ziyaret edilmektedir. Gerekli tüm incelemeler ve ev ziyareti sonrası raporlar hazırlandıktan sonra, bu raporlar mütevelli heyetine sunulmaktadır.

Mütevelli heyeti incelemelerini yaptıktan sonra kira yardımı yapılıp yapılmayacağı konusunda karar vermektedir. Bunun yanı sıra yardımın ne kadar süre yapılacağı ne kadar yapılacağı şeklinde kararlarda mütevelli heyeti tarafından verilmektedir. Karar verildikten sonra eğer olumlu ise ilgili yardım başvuru sahibine aylık olarak ödenecektir.

Kiracıya Taşınma Yardımı

Kentsel Dönüşüm için evini taşıyan kiracılara bir kerelik olmak kaydıyla taşınma yardımı yapılıyor. Kiracıya tam olarak 18 ay yardım verilmeyebiliyor. Fakat taşınmaya yardım ediliyor. Kentsel dönüşümde konutlar ve iş yerleri olabiliyor. Konutlara ve iş yerlerine farklı şekilde yardım yapılıyor. Aynı yardımı almıyorlar. Konutlar için taşınma yardımı 1430 ile 2000 TL arasında değişiyor. İş yeri için ise bu yardım 3575 ile 5750 TL olarak değişiyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*