Üzerinde Banka İpoteği Olan Ev Nasıl Satılır?

uzerinde Banka ipotegi Olan Ev Nasil Satilir x
uzerinde Banka ipotegi Olan Ev Nasil Satilir x

Banka İpotekli Konutlarda Satış Prosedürleri

Bankalardan kullanılan konut kredisi ile ev sahibi olunduğunda, söz konusu satın alınan konuta banka tarafından ipotek uygulanmaktadır. Bu ipoteğin kaldırılması için en temel şart, bankadan alınan konut kredisinin tamamen faiziyle birlikte geri ödenip kapatılmasıdır.

Banka ipoteği kapatıldıktan sonra, konut kredisinden faydalanarak alınan gayrimenkul alım – satım işlemlerine uygun bir hale getirilebilir. Ancak konut kredisi ile ev satın alan kişinin kendi üzerine kayıtlı başka mülkleri varsa başka gayrimenkuller üzerinden de ipotek sağlanabilmektedir. Banka ipoteği kavramına bakıldığında, bankanın müşterisine kullandırdığı konut kredisi karşılığında müşterisinden aldığı teminat olarak karşımıza çıkmaktadır. Kullanılan ev kredisinin borçlu tarafından eksik ödenmesi ya da hiç ödenmemesi durumunda ipotek altına alınan konut banka tarafından satışa çıkarılır, bu sayede müşterinin borcu kapatılmış olur. İpotek altına alma uygulamaları sadece konut kredileri için geçerli olmayıp, diğer ticari kredi türlerinde de sıklıkla başvurulan bir uygulamadır.

Konutunu ve benzeri gayrimenkulünü bankaların sunduğu kredi ürünleri aracılığıyla satın alan kişilerin bankalara olan borçları bitmeden ipotekli konut satışı yapıp yapamayacakları merak konusu haline gelmektedir. Ancak bu hususta öncelikle konut kredisi kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu noktalar, ipotekli konut satışı hakkında da birtakım yasal prosedürlerin devreye girmesinde doğrudan etkili olacağı için müşterilerin mutlaka plan ve program yaparak, kendi bütçeleri dahilinde konut kredisi kullanmaya özen göstermesi gerekir.

İpotekli Konut Satışı Nasıl Yapılır?
Banka tarafından ipotek altına alınmış bir konutun 3. şahıslara satılması için ilk başvurulacak yöntem yasal olarak belirlenmiş yöntemdir. Buna göre konut kredisi borcunun müşteri tarafından tamamen ödenmesi ve borcun kapatılması sayesinde bankanın söz konusu konut üzerindeki ipoteği kaldırılabilir. Banka ipotekli konutun satılması doğrudan gerçekleşmediği için, bankaya ipoteğin kaldırılması için başvuru yapılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra satışa sunulan konutun, alıcı ve satıcı arasında anlaşma sağlanarak banka ile görüşmelerin akabinde ipoteğin kaldırılması sağlanabilmektedir.

Alıcı ve satıcı arasında yapılan anlaşmanın prosedürleri ipotekli konutun satılmasında büyük rol oynamaktadır. Çünkü banka ipoteği altında bulunan konut peşin olarak alınıyor ve nakit alınan para kredi borcunu tamamen kapatıyorsa, herhangi bir sorunla karşılaşılmadan bankanın konut üzerinde bulunan ipoteğinin kolay bir şekilde kaldırılması sağlanabilir. Nakit ödemelerde aynı gün içinde bankaya başvurularak kredi borcu tamamen kapatılır, banka ipoteği kaldırılır ve satış işlemi gerçekleştirilir.

İpotekli Konutun Kredi İle Satılması
Nakit ödeme ile banka ipoteği altında bulunan konutun satışı belirttiğimiz şekilde kolaylıkla gerçekleşebilirken, ipotekli konutun yine konut kredisi kullanılarak satın alınmasında farklı prosedürler uygulanmaktadır. Banka ipotekli konut yine bankadan kullanılan konut kredisi ile alınacak ise, ipoteği uygulayan banka bu sefer de alıcıya tesis edeceği kredi ile satıcının borcunu kapatacaktır. Fakat satın alınan konut üzerindeki ipotek ortadan kalmış sayılmaz, aynen devam eder. Dolayısıyla bu tür bir devir işleminde bankanın uyguladığı ipotek yeni alıcıya yönelik yapılır ve bankaya borçlu olan kişi, konutun yeni sahibi olur.

Konut üzerindeki ipotek miktarı, bankaya olan borç ile orantılıdır. Eğer konutun yeni alıcısı, konut kredisini başka bir banka aracılığıyla kullanmak isterse, iki banka içinde alım ve satım prosedürlerinin görüşülmesi gerekir. Bu prosedürler; yeni kredi kullanımı, eski kredi borucunun kapatılması, ipoteği kaldırılması, konutun satış işlemi ve ardından yeni alıcıya kredi borcu ile ipoteği yapılması gibi işlemlerden oluşmakla birlikte aynı gün içinde sonuçlandırılır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*